3.4 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurnePeelbrand breidde snel uit door begroeiing en weer; onvoldoende aandacht voor brandveiligheid

Peelbrand breidde snel uit door begroeiing en weer; onvoldoende aandacht voor brandveiligheid

De droge begroeiing en lastige weersomstandigheden zorgden ervoor dat de brand in de Deurnese Peel zich in april snel kon verspreiden. Ook is er onvoldoende aandacht voor brandveiligheid in het gebied. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de onderzoeken naar de Peelbrand die donderdagmiddag gepresenteerd zijn.

De brand in de Deurnese Peel heeft uiteindelijk ruim 700 hectare natuur verwoest. Een onderzoeksteam van Wageningen University & Research heeft gekeken hoe de inrichting en het beheer van het gebied de ontwikkeling en bestrijding van de brand hebben beïnvloed. De droge begroeiing, lage luchtvochtigheid en sterke droge wind hebben een grote rol gespeeld. De onderzoekers: “Dat delen van de Deurnese Peel slecht begaanbaar waren voor de brandweer, maakte het bestrijden van de brand volgens de onderzoekers extra moeilijk.” In de hogere delen van het veenlandschap bleef de brand nog lang ondergronds smeulen, waardoor de omliggende dorpen langdurig te maken hadden met rookoverlast.

Natuurherstel
Volgens de onderzoekers dragen projecten voor natuurherstel aan het Leegveld en de Peelkanalen bij aan het verminderen van het brandrisico in het gebied. Deze projecten vernatten de natuur en beperken de hoeveelheid bos, waardoor de plantensoorten veranderen en het natuurbrandrisico wordt verkleind. Hoe de brand in de Deurnese Peel precies is ontstaan, heeft de brandweer niet aan kunnen tonen.

‘Onvoldoende aandacht voor brandveiligheid’
Een onafhankelijke onderzoekscommissie heeft de samenwerking tussen de Gemeente Deurne, Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en Staatsbosbeheer onderzocht. “Bij het opstellen van plannen voor natuurgebieden, waaronder de Deurnese Peel, is onvoldoende aandacht voor brandveiligheid. Dat geldt zowel bij het bepalen van de natuurdoelstellingen als voor het inrichten van deze gebieden en het beheren daarvan”, concluderen de onderzoekers. Ook vinden zij dat de samenwerking tussen de gemeente, veiligheidsregio en staatsbosbeheer in preventie van natuurgebieden moet worden versterkt.

Eerste onderzoek
In september werden de resultaten van het eerste onderzoek al gepresenteerd. Daarin is onderzocht hoe de brand is ontstaan en waardoor het vuur zich heeft kunnen verspreiden. Uit dat onderzoek is naar voren gekomen dat afgestorven adelaarsvarens en vliegende deeltjes hierbij een grote rol hebben gespeeld.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen