In aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen ging CDA-kandidate namens de Peelregio voor de Tweede Kamerverkiezingen, Inge van Dijk zaterdag 13 maart in gesprek met een aantal Deurnese agrarische ondernemers.
Tijdens de gesprekken kwam een terugkerend punt naar voren, de wet en regelgeving vanuit de overheid zou zo ingericht moeten worden dat het de maatschappelijke doelen dient en niet tegenwerkt of uitsluit. “Terug naar een overheid welke weer vertrouwen geeft”, zegt Inge van Dijk van het CDA.
Praktische oplossingen
Ze sprak met Marco en Angelo Swinkels van Swipigs/Innovatiepark de Vlier, Nertsenhouder Afra Knijnenburg en ZLTO Deurne. Die gaven aan dat er verschillende wetten en regels niet meer passen bij de huidige maatschappij. Ze willen graag dat Van Dijk in Den Haag aandacht vraagt voor de problemen en dat er meer gedacht wordt in praktische oplossingen en duidelijke doelen.
Nul emissie
Aan de Ommezwanksedijk in Deurne, maakte Inge van Dijk kennis met Innovatiepark De Vlier, een samenwerking tussen vijf varkensbedrijven. De bedrijven liggen op betrekkelijk korte afstand van elkaar in Deurne. Samen willen ze werken aan een toekomstbestendige varkenshouderij die goed in het gebied en binnen de maatschappij past. Ze hebben zes doelen: nul emissie naar de omgeving, energieneutraal produceren, de mineralenkringloop sluiten, een gezonde bodem bevorderen, de CO2-voetafdruk minimaliseren en maximale transparantie.
Verwerken
Terwijl Innovatiepark de Vlier zich richt op de toekomst is de situatie voor nertsenhouder Knijnenburg heel anders legt hij uit aan Van Dijk. Zijn bedrijf werd verplicht de deuren te sluiten toen op 8 januari van dit jaar vervroegd het landelijke verbod op de pelsdierhouderij in ging. Voor hem en zijn familie is de vraag nu welk pad ze moeten bewandelen om te kunnen verwerken en accepteren dat hun bedrijf ineens drie jaar eerder dan gepland moet sluiten.
Veranderende wetgeving
Naast Inge van Dijk kwam ook CDA-collega Eline Vedder naar Deurne voor een werkbezoek, zij bezocht vrijdagochtend 12 maart veehouder Piet Michels. Hij bouwde een uitstoot-arme ligboxenstal en werd geconfronteerd met veranderende wetgeving waarmee hij plotseling een belangrijk deel van zijn omzet verloor.
De twee CDA-kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen merkten tijdens hun bezoek dat voor verschillende agrarische ondernemers de emmer bijna overloopt. Niet vanwege het werk op het land of de verzorging van de dieren, maar omdat ze worden overspoeld door telkens veranderende milieumaatregelen, dierenwelzijnsnormen, fosfaatbeleid, de stikstofcrisis en nu ook de gevolgen van het coronavirus. Tijdens de bezoeken van Vedder en Van Dijk zijn afspraken gemaakt om over een aantal weken opnieuw in gesprek te gaan met als doel de verbinding tussen Deurne en Den Haag te verstevigen.
Foto: CDA Deurne