De 33 bezwaren die onder meer omwonenden hebben ingediend en de petitie die meer dan 1.300 handtekeningen opleverde, zijn voor de Raad van State niet voldoende reden om de hoogveenherstelwerkzaamheden in De Peel te staken.
Woensdag 16 februari werd door de hoogste rechter vastgesteld dat het projectplan Waterwet Leegveld en het bijbehorend provinciaal inpassingsplan definitief mogen doorgaan. De plannen zijn nu onherroepelijk geworden waardoor verder beroep niet meer mogelijk is.
Aangepast
Het projectplan is aangepast en de Raad van State oordeelt dat de gevolgen nu goed in beeld zijn gebracht. In de uitspraak is opgenomen dat het provinciebestuur een perceel dat grenst aan het inpassingplan, een juiste bestemming moet geven. Dit heeft verder geen gevolgen voor de uitvoering en de planning van de werkzaamheden voor het hoogveenherstel.
Fouten
In november vorig jaar werden de werkzaamheden in de Deurnese Peel van Project Leegveld nog stilgelegd nadat er fouten waren gemaakt in de uitvoering. In het gebied rondom de Soemeersingel werden onder meer twee zijvaarten gedempt en kades aangelegd die niet in het plan stonden.
‘Dit had niet mogen gebeuren’
Het Waterschap Aa en Maas bevestigde toen dat er fouten waren gemaakt bij de aanleg van diverse kades die bedoeld zijn voor het vasthouden van water en bij het dempen van tenminste twee historische kanalen: “Dit had zo niet mogen gebeuren en we bieden u hiervoor onze excuses aan. Aan de noordzijde van de Deurnsche Peel zijn echter enkele werkzaamheden verricht die niet in dat plan zijn opgenomen. Dat vinden wij heel vervelend.”
Broemeerbos
In januari van dit jaar ontstond er opnieuw grote bezorgdheid bij omwonenden over de werkzaamheden in de Peel bij Helenaveen. Deze keer vanwege een vergunning die de gemeente Deurne had gegeven voor het verminderen van de ontwatering en afwatering van het Broemeerbos in Helenaveen. Staatsbosbeheer liet toen weten dat er in de werkvolgorde iets verkeerd was gegaan: “De planning in dit proces is niet goed doorlopen, waardoor de vergunningsaanvraag van Staatsbosbeheer voorafgaand aan de geplande omgevingsdialoog is ingediend bij de gemeente.”
Grondwerk
Inmiddels is Waterschap Aa en Maas herstart met de uitvoering: “De werkzaamheden lopen volgens planning. Het grondwerk in de nieuwe natuur vordert gestaag en loopt naar verwachting door tot juni. In de bestaande natuur zijn de werkzaamheden in de afrondende fase en streven we ernaar om half maart klaar te zijn met het grondwerk. Grote werkzaamheden die nog in het verschiet liggen zijn de aanleg van de drie duikers die de Snoertsebaan kruisen. Dit werk bereidt de aannemer nu voor.”
Kades
In het zuidelijke gedeelte van het projectgebied is de bovengrond al afgegraven en er zijn kades aangelegd. Komende tijd wordt ook ten westen van de Snoertsebaan de bovengrond afgegraven. Dit zand wordt gebruikt om kades rond ten noorden van de Eikenlaan richting de Natuurpoort aan te leggen.
Gerooide hout
Het vorig jaar gerooide hout wordt verwerkt door specialistische machines met rupsbanden. “Door de brede banden voorkomen we schade aan de veengrond. Het hout wordt zowel versnipperd als in stammetjes in het water gelegd. Door de diepere wateren te ‘verondiepen’ met hout kan het veenmos veel makkelijker aangroeien en kan zich hier op termijn hoogveen ontwikkelen”, laat het Waterschap Aa en Maas weten.
De werkzaamheden in de Peel die verstorend kunnen zijn voor flora en fauna, wil het Waterschap afronden voor half maart wanneer het broedseizoen start. De planning is om eind 2022 klaar te zijn met de uitvoering van het hele project.
Foto: Waterschap Aa en Maas