1.4 C
Deurne
zaterdag 23 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneWaterschap Aa en Maas start met maaionderhoud in regio Deurne

Waterschap Aa en Maas start met maaionderhoud in regio Deurne

Vanaf vorige week is Waterschap Aa en Maas in de regio Deurne op verschillende plekken bezig met het incidenteel maaien. Dit is nodig om te voorkomen dat sloten en beken dichtgroeien.

Voor het grootste gedeelte gebeurt dit in twee grote maairondes later in het jaar. Maar om het waterpeil goed te reguleren, kan het niet anders dan op sommige plekken al vroeg in het voorjaar te maaien, geeft het Waterschap aan. Daarbij wordt volgens de organisatie goed opgelet dat er geen broedende vogels worden verstoord.

Schoon en gezond
“Regelmatig maaien voorkomt dat sloten en beken dichtslibben en zorgt ervoor dat het water schoon en gezond blijft. Zo kunnen we water blijven aanvoeren naar plekken waar het te droog is en voorkomen we overlast bij extreme regenval. Met ons onderhoud houden we rekening met de natuur om onnodige schade aan flora en fauna te voorkomen”, laat Waterschap Aa en Maas weten.

Broedseizoen
Bij de werkzaamheden wordt nauwgezet rekening gehouden met de natuur, meldt het Waterschap. “Tijdens het broedseizoen maaien we alleen waar hoogstnoodzakelijk en we houden ons aan de protocollen volgens de Wet Natuurbescherming.  In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat we dieren de tijd geven om te vluchten. Dat doe we door extra langzaam te rijden en van binnen naar buiten te werken.”

Diervriendelijk
Met jonge dieren die verstopt liggen in het gras en zelf niet kunnen vluchten, wordt ook rekening gehouden. “Die worden gespaard door er omheen te werken of in het uiterste geval te verplaatsen. Dit laatste doen we zonder directe aanraking om te voorkomen dat dieren worden verstoten door moeder. Wat materieel betreft zorgen we dat het zo diervriendelijk mogelijk is, in ieder geval niets met zuigende werking en geen sleepmessen onder maaimachines”, legt het Waterschap uit.

Aannemers
Voor het maaionderhoud worden aannemers ingehuurd die rijden in een deel van de gebieden over gronden van particulieren. Grondeigenaren en pachters van gronden zijn volgens de Waterwet verplicht om deze onderhoudswerkzaamheden toe te staan. Ook zijn eigenaren van percelen die grenzen aan sloten en beken verplicht om het maaisel te ontvangen.

Voor meer informatie over het maaien bij jou in de buurt, kijk op www.aaenmaas.nl

Foto: Waterschap Aa en Maas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen