Het klinkt misschien in het begin een beetje raar in de oren maar de gemeente roept inwoners van Deurne op om te gaan tegelwippen. Een landelijk initiatief dat er voor moet zorgen dat er minder steen en meer groen komt in de woonomgeving. Om mensen te motiveren tot meedoen wordt tot 31 oktober het NK Tegelwippen gehouden.
Ook de gemeente Deurne doet dit jaar mee aan het Nederlands Kampioenschap. “Wij dagen de inwoners van onze gemeente uit om deel te nemen! De gemeente die de meeste tegels per 1.000 inwoners wipt, wint de Gouden Schep. Daarnaast wint de gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel”, meldt de gemeente.
Hittestress
De reden voor de actie is dat het weer in Nederland steeds extremer wordt. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij is er steeds vaker sprake van problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend.
Wateroverlast
Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of uw kelder inlopen. “Als we tegels vervangen voor groen, voorkomen we wateroverlast, blijft het koeler op hete dagen en vergroten we de leefruimte voor planten en dieren”, legt de gemeente uit.
Meedoen
Inwoners van de gemeente Deurne kunnen tot en met 31 oktober 2022 eenmalig maximaal 10 tegels van 30×30 cm gratis inleveren bij de milieustraat. Hieronder lees je hoe je mee kunt doen.
- Meld je tegels aan op de website van het NK Tegelwippen: Meedoen – NK Tegelwippen (nk-tegelwippen.nl).
- Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail van het NK Tegelwippen, print deze uit.
- Heeft je geen bevestigingsmail ontvangen? Neem dan contact op via info@nk-tegelwippen.nl.
- Breng je milieupas en uitgeprinte e-mail van het NK Tegelwippen mee naar de milieustraat en lever je tegels gratis in.
- Heb je meer dan tien tegels gewipt? Voor de overige tegels buiten de tien gratis tegels, moet je wel gewoon betalen om deze bij de milieustraat in te leveren.
- Breng alleen tegels mee en geen ander afval, zoals zand of aarde.
- Stenen die kleiner of groter zijn dan 30×30 cm worden omgerekend naar het formaat van een stoeptegel.
Foto: Tineke Dijktsra