In de stromende regen opende gedeputeerde Stijn Smeulders van ‘Cultuur, Sport, Vrije tijd en Erfgoed’ van de Provincie Noord Brabant vanmorgen de ‘Tuinpadbeleving van De Wieger Deurne’. Er is nu nog meer te zien en te doen.
Bezoekers kunnen in de tuin van het museum een pad volgen waarlangs verschillende kijk- en doe-elementen staan. Het pad verwijst natuurlijk naar ‘het tuinpad van mijn vader’, dat door Wim Sonneveld bezongen werd in Het Dorp. De Nederlandse tekst van het oorspronkelijk Franse lied werd geschreven door Friso Wiegersma en gaat over de tuin van De Wieger en Deurne. Friso Wiegersma is een zoon van Hendrik Wiegersma, de naamgever en voormalige bewoner van het huidige Museum De Wieger.
Actiever
De Wieger had al langer de wens haar tuin actiever bij het museum te betrekken. Toen huis De Wieger nog bewoond werd, was de tuin een levendige plek: in gebruik als kruidentuin, als ontmoetingsplek voor Wiegersma en zijn kunstenaarsvrienden en als speelplek voor de kinderen van het gezin. Die sfeer willen we terugbrengen: anno 2022 wordt de tuin van De Wieger opnieuw een plek voor ontmoeting en beleving! Bezoekers kunnen door de tuin wandelen en meer te weten komen over Wiegersma’s werk als apotheker of zien hoe Deurne er vroeger uitzag. Tussen het groen zullen in wisseltentoonstellingen sculpturen te zien zijn. Natuurlijk is er de gelegenheid wat te drinken op het terras van De Wieger, met uitzicht op de hoge bomen.
Kindertuinpad
Geïntegreerd in het slingerende tuinpad is een speciale route voor kinderen ontwikkeld. Al lopend door de tuin kunnen kinderen een speurspel doen met weetjes, vragen en spelletjes over De Wieger, kunst, Deurne en meer. Hendrik, de mascotte van De Wieger, duikt regelmatig in de tuin op om kinderen te wijzen op (spel)onderdelen van het Kindertuinpad. Op termijn zal het Kindertuinpad ook onderdeel uitmaken van het scholenprogramma van De Wieger. Jaarlijks komen circa 1400 leerlingen van het basisonderwijs uit de hele gemeente Deurne naar De Wieger om over kunst te leren en zelf dingen te maken.
Steunfondsen
De Wieger had dit project niet kunnen realiseren zonder de steun van de Provincie Noord-Brabant, VSB Fonds, BPD Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vrienden van De Wieger. Gedeputeerde Stijn Smeulders: “Geweldig dat museum De Wieger het beroemde ’tuinpad van mijn vader’ op deze manier toegankelijk en beleefbaar maakt voor Brabanders en bezoekers van onze provincie. Mooi dat we als provincie een bijdrage hebben kunnen leveren. Het is belangrijk dat we de verhalen van Brabant blijven vertellen en doorgeven aan volgende generaties. Dat zorgt voor verbinding in de samenleving. Graag feliciteer ik De Wieger en al haar vrijwilligers met deze mijlpaal, waarmee De Wieger blijft vernieuwen op weg naar een duurzame toekomst.”
Van het centrum tot de Zaan
De belevingstuin wordt hopelijk op termijn onderdeel van een uitgebreidere kunst- en wandelroute door Deurne waarvoor Henry van den Berkmortel al eerder het initiatief nam. Deze route is gedacht van het centrum tot de Zaan en loopt langs De Wieger. Momenteel wordt door de Stichting Tuinpad gezocht naar financiële middelen voor de realisatie. Op die manier kunnen straks bezoekers en bewoners langs een groen lint door Deurne lopen en genieten van kunst, cultuur en de tuin van De Wieger. In het museum zelf zijn altijd wisseltentoonstellingen en werken uit eigen collectie te zien. Tot de topstukken behoren werken van onder meer Charley Toorop, Jan Sluijters, Leo Gestel, Theo van Doesburg, Jan Mankes, Constant Permeke, Raoul Hynckes en Else Berg.