13.5 C
Deurne
dinsdag 30 april 2024
Home- DeurneGemeente maait bermen in Deurne om natuurbranden te voorkomen

Gemeente maait bermen in Deurne om natuurbranden te voorkomen

Het is gortdroog in Deurne en omgeving en dat zorgt ervoor dat de kans op natuurbranden op dit moment groot is. Daarom heeft de gemeente rondom bos-en natuurgebieden de bermen gemaaid.

Normaal gesproken wordt er pas op z’n vroegst half september gestart met maaien, omdat dit onder meer goed is voor de biodiversiteit maar de Veiligheidsregio heeft de gemeente Deurne verzocht om de maaiwerkzaamheden eerder uit te voeren.

Niet genoeg regen
Hoewel er zo nu en dan wat regen valt, blijven de weersvoorspellingen komende periode warm en droog. Daarmee is de kleine hoeveelheid regen niet afdoende om het risico op bermbranden helemaal weg te nemen. “Door het maaien – en het direct opruimen van het droge maaiafval – zouden bermbanden niet alleen minder snel ontstaan, het zou dit ook minder snel kunnen verspreiden. Met name wegbermen grenzend aan bos- en natuurgebieden”, meldt de gemeente.

De bermen zijn gemaaid bij natuurgebieden zoals de Bikkels aan de Brouwhuiseheide in Vlierden, Den Bult, Deurnese Peel, Het Zinkske, Liesselse bossen, Neerkantse  Bossen, Walsberg en het Zandbos.

Glasscherf
De meeste bos- en natuurbranden ontstaan in droge perioden vaak door iets kleins. “Lang droog gras is de perfecte brandstof voor een klein beginnend vlammetje. De meeste bos- of natuurbranden ontstaan als een bermbrandje langs de weg. Bijvoorbeeld door vonken van remschijven of een hete uitlaat die het gras raakt”, geeft de gemeente aan. Maar ook zelfs een glas- of metaalscherf in de berm kan werken als een vergrootglas en zo brand veroorzaken. Daarnaast ontstaan branden vaak door weggegooide sigarettenpeuken en opzettelijke brandstichting.

Foto: Gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen