De brandlucht van de Mariapeel kan zaterdag en zondag opnieuw tot overlast leiden. Vooral in de ochtend kan de geur goed te ruiken zijn. Omdat er een oostelijke tot zuidoostelijke wind staat, wordt de rook vanuit de Mariapeel richting Deurne en verder in westelijke richting geblazen.
Gisteren kwamen er zelfs meldingen over brandlucht die merkbaar was tot in Tilburg, Breda en Roosendaal. De Veiligheidsregio denkt dat dit vrijwel zeker afkomstig is van de brand in de Mariapeel. De brand is daar nagenoeg onder controle en er is afgeschaald naar GRIP 0. De brandweer is wel nog dagen bezig met nablussen.
Ramptoeristen
Het gebied is hierdoor nog niet veilig om te bezoeken en de noodverordening blijft van kracht tot minstens zondagavond. Toch vreest de brandweer dat er ramptoeristen dit weekend een kijkje komen nemen.
Koolmonoxide
Dat is niet verstandig meldt de brandweer omdat er in het gebied nog veel koolmonoxide hangt en dat kan gevaarlijk zijn. Daarnaast worden hulpdiensten dan mogelijk gehinderd in hun werkzaamheden wat ook niet de bedoeling is. De fietsroutes door het gebied zijn ook afgezet en de gemeente Horst aan de Maas zorgt voor omleidingen voor de fietsers.
44 voertuigen
Bij het bestrijden van de brand die woensdagochtend rond 6.30 uur werd gesignaleerd, hebben in totaal acht brandweerpelotons en drie pelotons grootwatervoorziening het vuur te bestreden. Dit zijn ongeveer 44 voertuigen waaronder vooral veel tankautospuiten. Daarnaast zijn er zes grote waterwagens ingezet. De vele brandweerlieden kregen ondersteuning van het handcrewteam uit Overijssel. Een specialistisch team van 15 brandweerlieden die te voet het gebied in trok om onzichtbare branden te blussen.
Droneteam
Ook is er door defensie veel hulp vanuit de lucht geleverd. De Chinook- en Cougar helikopter hebben met 156 drops en 736.000 liter water veel bijgedragen aan de bestrijding van de natuurbrand. En dankzij het droneteam van ‘Sitetech’ en ‘Lelystad’ is de brand dag en nacht vanuit de lucht in de gaten gehouden. Met de drone-informatie konden acties, materieel en mankracht nog gerichter worden ingezet.
‘Erger voorkomen’
Bij elkaar zijn er bijna driehonderd hulpverleners aanwezig geweest bij de natuurbrand in de Mariapeel, met als enige doel: samen de brand zo snel mogelijk blussen. “Het vuur heeft helaas bijna veertig hectare van de Mariapeel verwoest. Maar dankzij de snelle inzet van alle hulpdiensten is het hierbij gebleven en is erger voorkomen”, laat Veiligheidsregio Limburg-Noord weten.