2.2 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneParkboerderij Deurne viert 10-jarig bestaan met opening vernieuwde volière

Parkboerderij Deurne viert 10-jarig bestaan met opening vernieuwde volière

Voor velen in Deurne is de Parkboerderij bij het Groot Kasteel inmiddels niet meer weg te denken maar tien jaar geleden dreigde het terrein met dieren nog te verdwijnen. De gemeenteraad was van mening dat de kosten te hoog waren en het hertenkamp het veld moest ruimen. Doordat oud-Boerenbonddirecteur Dick Kroot en Tonny Nooyen samen met een club mensen het park in eigen beheer hebben voortgezet, kan nu komend weekend het tienjarig bestaan van Parkboerderij Deurne worden gevierd.

Tijd dus voor een feestje op het terrein aan het Haageind waar tegenwoordig een groot aantal verschillende diersoorten verblijven zoals alpaca’s, kameroenschapen, herten, geiten, kippen, eenden, ganzen en zwanen. Ook is er een volière die onlangs is opgeknapt en waarin grasparkieten, zebravinken, zilverfazanten en kwartels zijn te vinden. “Deze volière is opgeknapt dankzij een forse bijdrage van de Lions club uit Deurne. Iets waarvoor de stichting bijzonder dankbaar is”, vertelt voorzitter Antoine van Baars.

Volière
Hij werd tien jaar geleden door Kroot en Nooyen gevraagd om voorzitter van de stichting te worden. Van Baars blijft wel betrokken bij de Parkboerderij maar draagt vanaf 1 oktober de voorzittersrol over aan Peter Kooter die ook vanaf het eerste moment bij de stichting actief is. Kooter zal zaterdag samen met wethouder Helm Verhees de vernieuwde volière officieel openen.

Hertenkamp
Afscheidnemend voorzitter Antoine van Baars is blij dat destijds het initiatief is genomen het park in eigen beheer te behouden toen de gemeente aangaf de kosten niet meer te kunnen opbrengen: “Dit leidde tot ongeloof bij menig Deurnenaar. Immers wie van de huidige generaties in Deurne is niet opgegroeid met een regelmatig bezoek aan het in de volksmond genoemde hertenkamp.”

Rustpunt
Dat er behoefte is aan de Parkboerderij blijkt volgens Van Baars wel uit het aantal bezoekers: “Na tien jaar kunnen we concluderen dat dat een prima idee was. De dieren die er leven, krijgen tot wel een paar honderd bezoekers per dag. Vaak ouders en/of grootouders met jonge kinderen, leerlingen van scholen, bewoners van verzorgingshuizen of gewoon mensen die op zoek zijn naar een rustpunt in onze complexe samenleving. Ook mensen met een beperking komen regelmatig met begeleiding langs.”

Kennis van dieren
De dierenweide wordt gerund door een flinke groep vrijwilligers die op toerbeurt de beesten voeren maar vooral ook in de gaten houden. “De vrijwilligers zijn veelal (ex)professionals uit de agrarische sector met veel kennis van dieren. Ook in het bestuur van de stichting is volop kennis van de dieren aanwezig”, legt Van Baars uit.

Representatief
Omdat de stichting zich ook mede verantwoordelijk voelt voor de directe omgeving van de weide, houdt de inzet van de vrijwilligers niet meteen op na het hek. “Ook daar buiten worden werkzaamheden verricht die het gebied representatief houden.” De horecagelegenheid in Het Dinghuis is volgens Van Baars ook een mooie toevoeging in het geheel: “De entourage op het terrein is bijzonder fraai aangevuld met Het Dinghuis. Vanaf dag één was het voor de stichting de gedroomde aanvulling voor het ‘kasteeldomein’.”

Educatie
De stichting besteedt ook veel aandacht aan educatie. In samenwerking met het Hub van Doornecollege zijn bijvoorbeeld de educatieborden gemaakt die bij de grote poort staan aan het Haageind. Ook steunde de stichting de oprichting van het project Klassenboeren. Hierbij krijgen schoolkinderen de gelegenheid om een aantal agrarische bedrijven te bezoeken en te leren wat er allemaal wordt gedaan op een boerderij.

Adoptie van dieren
Vanaf het begin wordt de stichting in natura ondersteund door Voergroep Zuid en Dierenartsencombinatie ZuidOost in Deurne. Inkomsten worden verder gegenereerd door de adoptie van dieren door kinderen of volwassenen die thuis bijvoorbeeld geen plek hebben om een huisdier te houden. Zij mogen met regelmaat op open dagen de weide in om ‘hun’ dieren te bezoeken en te aaien. Ook richt stichting De Parkboerderij elk jaar de kerststal in op het terrein en mogen kinderen onder begeleiding met Pasen eitjes zoeken in de wei. Daarnaast zijn er inkomsten uit spontane giften en krijgt de stichting een jaarlijkse ‘maaivergoeding’ van de gemeente Deurne.

Zaterdag 1 oktober om 10.00 uur wordt de nieuwe volière van Stichting De Parkboerderij aan het Haageind, officieel in gebruik genomen. Tussen 10.00 en 12.00 uur zijn bezoekers welkom om de dierenweide en de opgeknapte volière te bekijken en het tienjarig bestaan van de stichting mee te vieren. Alle kinderen die een kijkje komen nemen, worden getrakteerd op een glaasje drinken.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen