Niet 6,8 miljoen maar waarschijnlijk ongeveer 12 miljoen euro gaat het nieuwe zwembad van Deurne kosten. Uitgaande van een zwemvoorziening op een nieuwe locatie met twee bassins, is de verwachting dat de gemeente in de plannen 5,2 miljoen euro tekortkomt op het voorgenomen budget.
De bedoeling was om het benodigde extra geld bij elkaar te sprokkelen door middel van cofinanciering waarbij de gemeente samen met zwembadeigenaar Laco op het terrein aan de Molenstraat nieuwbouwhuizen zou realiseren. De winst daarvan zou dan ten goede komen aan de ontwikkeling van het nieuwe bad. Vanwege veranderingen in wetten en regelgeving is die oplossing niet meer mogelijk.
Drie scenario’s
Voor de plannen van de nieuwe zwemvoorziening lagen drie scenario’s op tafel die uitgebreid tegen het licht zijn gehouden. De keuze moest worden gemaakt uit: renovatie van het huidige zwembad, nieuwbouw op dezelfde plek of nieuwbouw op een andere locatie. Scenario één en twee zijn volgens B&W niet reëel. “De kosten van nieuwbouw zijn hoger dan de kosten van renovatie. Renovatie vraagt echter ook om een flinke investering waarbij het bestaande en verouderde zwembad uiteindelijk niet volledig aan de huidige wensen en eisen gaat voldoen”, legt wethouder Tom Oomen uit.
Duurder op lange termijn
Hoewel renovatie van de huidige locatie op korte termijn slechts 4,5 miljoen zou gaan kosten en daarmee zelfs nog ruim beneden het oorspronkelijk budget van 6,8 miljoen blijft, zou het op lange termijn meer geld gaan kosten. Dit zit hem in een kortere afschrijvingstermijn en verwacht grootschalig onderhoud omdat het gebouw dan niet in ‘nieuwstaat’ is. Daarnaast wordt het gebouw dan ook niet duurzaam genoeg en zal De Wiemel dan alsnog worden geconfronteerd met hoog energieverbruik en bijbehorende kosten. “Alle mogelijke scenario’s zijn de afgelopen jaren zorgvuldig uitgewerkt om de juiste keuze te kunnen maken. Zowel inhoudelijk, juridisch, financieel als fiscaal zijn de scenario’s uitgebreid onderzocht”, geeft Oomen aan.
Definitieve locatie
Daarom is er volgens het college maar één logische keuze; een nieuw zwembad op een andere locatie. Ook de politieke partijen uit de gemeenteraad delen die mening en vinden dat de inwoners van Deurne een goed zwembad verdienen. Hoe de plannen nu verder worden vormgegeven staat net als de definitieve locatie voor het nieuwe zwembad nog niet vast. Volgens wethouder Tom Oomen liggen alle opties nog open.
Sportpark Kranenmortel
In de onderzoeksrapporten worden een aantal mogelijke locaties genoemd zoals ten zuiden van de sportvelden van het sportpark Kranenmortel. Daar zou nog ruimte aanwezig zijn voor de inpassing van een nieuw zwembad. Dit lijkt volgens het rapport de meest geschikte locatie.
Fletcher-hotel
Een andere optie zou in de buurt zijn van Fletcher-hotel Sint Willibrordhaeghe aan de Vlierdenseweg. De gemeente meldt dat de hotelexploitant mogelijk interesse heeft om aansluiting te zoeken bij het naastgelegen woon-zorgcomplex in de vorm van een zorghotel. Daarnaast heeft Bergopwaarts te kennen geven hier nog enkele woningen in de sociale sector te willen realiseren. “Een zwembadvoorziening, eventueel aangevuld met een wellness-component, zou op deze locatie een functioneel wenselijke aanvulling vormen”, is te lezen in het onderzoek. Of er op die plek wel plaats is, is maar de vraag want een zwembad heeft een gebouw nodig van ongeveer 2.500 vierkante meter, met een bouwhoogte van 9 meter of meer. In het rapport wordt gezien het kleinschalige, historische en landschappelijke karakter van deze omgeving het niet waarschijnlijk geacht dat een dergelijk gebouw hier op een verantwoorde wijze kan worden ingepast.
Asten
Andere mogelijke plekken voor de nieuwe zwemvoorziening zouden het terrein van stichting ORO zijn tussen de Helmondseweg en de Helmondsingel of in de buurt van het Elkerliek ziekenhuis aan de Dunantweg in Deurne. Burgerpartij Transaparant Deurne heeft geopperd om ook eens te kijken naar samenwerking met de gemeente Asten om bijvoorbeeld tussen Vlierden en Ommel een gemeenschappelijk zwembad te bouwen.