4.3 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneAnimal Rights in actie tegen bedrijf met 400 konijnen in Deurne voor...

Animal Rights in actie tegen bedrijf met 400 konijnen in Deurne voor productie antiserum slangengif

Animal Rights heeft bewaar gemaakt tegen de komst van een bedrijf in Deurne waar antiserum tegen slangengif wordt geproduceerd. De organisatie vindt het ontoelaatbaar dat hiervoor konijnen worden ingespoten met slangenantigeen, waardoor zij antistoffen gaan produceren.

Ook komt Animal Rights in actie tegen het bedrijf omdat de konijnen volgens de organisatie worden afgemaakt nadat de antistoffen zijn gewonnen, waarmee het tegengif wordt gemaakt. Daarbij zou het volgens de dierenrechtenorganisatie niet beperkt blijven tot de 350 tot 400 konijnen die worden gehouden op het terrein: “Jaarlijks zou het om duizenden afgemaakte konijnen kunnen gaan.”

‘Vampierfilm’
Animal Rights vindt dat de gemeente het niet mag toelaten dat het bedrijf zich vestigt in Deurne. “Het plan om konijnen op te sluiten in kooien, in isolatie; ze vervolgens in te spuiten met slangengif en ze ‘enige weken’ later te vermoorden om hun bloed af te tappen, om een antiserum te winnen voor mensen die er voor kiezen giftige slangen te houden, klinkt als de absurde verhaallijn van een derderangs vampierfilm”, meldt de organisatie die strijdt voor dierenwelzijn.

Petitie
Naast de actie van Animal Rights is ook Stichting KonijnenBelangen in opstand gekomen tegen de komst van het laboratorium in Deurne en is een online petitie gestart. De stichting benadrukt dat de konijnen intelligente levende wezens zijn en geen gebruiksvoorwerpen die na gebruik gedood kunnen worden: “Wij verzoeken dit onnodige en barbaarse project in Deurne niet toe te laten.”

Positief
De provincie Noord-Brabant heeft begin vorige maand een vergunning verleend voor het konijnenlab. Burgemeester en wethouders in Deurne lieten al in 2018 weten positief te staan tegenover de plannen van initiatiefnemer Farmarts B.V. uit Staphorst. Om het bedrijf definitief toestemming te geven moet nog wel het bestemmingsplan worden aangepast en is het uiteindelijk aan de gemeenteraad om te beslissen of het laboratorium er mag komen.

Prullenbak
Naast het bezwaar bij de provincie heeft de dierenrechtenorganisatie ook de raad van Deurne gevraagd niet in te stemmen met het plan. “Animal Rights zal zich tot het uiterste inspannen om ‘Dracula in Deurne’ tegen te houden en roept de Deurnese gemeenteraadsleden op om hetzelfde te doen en dit absurde, dier-onterende plan naar de prullenbak te verwijzen.”

Innovatieve karakter
Omdat de opzet van het bedrijf kleinschalig is en passend in het buitengebied, heeft het college van Deurne eerder al principemedewerking verleend aan het project. “Het innovatieve karakter van het bedrijf sluit aan bij de doelstelling om ruimte te bieden voor experimenten en innovatie van zowel duurzame als veilige agrarische en niet-agrarische activiteiten in gebieden met een gemengde plattelandseconomie. De ontwikkeling levert een bijdrage aan de gewenste transitie van het buitengebied”, zei wethouder Marinus Biemans eerder.

Meer vragen dan antwoorden
Dat de gemeente Deurne positief is over de activiteiten van het bedrijf, is voor Animal Rights niet te begrijpen. “Er zijn meer vragen rondom dit project dan antwoorden,” verzucht Animal Rights directeur Susan Hartland. “Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de gemeente Deurne een bedrijf laat bouwen en volgooien met dieren en dat daarna pas de Rijksoverheid komt kijken en mogelijk zegt: dit mag helemaal niet. Alle facetten van dit plan moeten op elkaar afgestemd zijn”, geeft de dierenrechtenorganisatie aan.

Experimenten
De verleende natuurvergunning, waartegen Animal Rights nu bezwaar maakt gaat over de ‘oprichting van een konijnenhouderij’, maar de organisatie vraagt zich af of het geplande bedrijf dat wel is. “In de Wet dieren en het Besluit houders van dieren staan de regels en normen voor verschillende vormen van dierhouderij. Met betrekking tot konijnen zijn deze volledig ingericht op het fokken van ‘vleeskonijnen’ voor de slacht, niet op het inspuiten van konijnen met gif om vervolgens hun bloed af te tappen. Dat heeft meer verwantschap met experimenten in laboratoria”, zegt Animal Rights. “In de nieuwe Wet dieren en haar amendementen is het streven juist om het aantal ingrepen bij dieren te verminderen. Het aftappen van bloed van dieren past daar zeker niet in.”

Geen dierproeven
Volgens het bedrijf zelf worden er geen dierproeven uitgevoerd bij de konijnenhouderij. Ook wethouder Marinus Biemans gaf eerder op raadsvragen aan: “De konijnen worden ingespoten met slangenantigeen, waardoor zij antistoffen gaan produceren. Uit het bloed van de konijnen worden de antistoffen gewonnen, waarmee het tegengif wordt gemaakt. Er is geen sprake van het uitvoeren van tests.”

Laboratorium
Op de locatie waar het laboratorium zou moeten komen aan het Riet 3 in Deurne, was in het verleden een veehouderij gevestigd. De vergunning voor deze veehouderij is in 2011 ingetrokken. De aanwezige bebouwing stond leeg en is in een zeer slechte bouwkundige staat. Het plan is om de bestaande woning te vernieuwen en in een gedeelte hiervan wordt een laboratorium ingericht. Ten noorden van de woning zou een konijnenstal voor circa 350 à 400 konijnen gerealiseerd worden.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen