De makers van de grote muurschildering bij het station in Deurne hebben een award ontvangen voor beste ‘mural’ van de wereld in het jaar 2022. Niels van Swaemen en Kaspar van Leek van Studio Giftig hebben de prijs gekregen voor hun enorme graffitiwerk genaamd Trashure dat ze maakten tegen de gevel van recyclingbedrijf CVB Ecologistics in Tilburg.
De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt door Street Art Cities, een community en website die street art promoot. “We zijn heel trots en voelen ons vereerd dat we de award hebben gekregen van Street Art Cities”, zeggen Niels en Kaspar.
Kronieken van Deurne
In Deurne maakte het tweetal eind 2018 het kunstwerk ‘De Kronieken van Deurne’ met bekende Deurnenaren op de gevel van het bedrijf Artofil langs het spoor. Op de muur die vanuit de trein goed te zien is, staan Monic Hendrickx, oud-pastoor Paul Janssen, Davy Denkers, Mark Jöris, Thea Mansvelders, Sjoerd Verbeem, Marjolein Teepen en Ernst Jansz afgebeeld.
Klein huisje
Michel Lintermans van Coöperatie Stationspark Deurne legt uit dat het in Deurne allemaal is begonnen met een andere muurschildering op een klein huisje naast het spoor: “De mensen van Artofil vonden dat graffitiwerk zo mooi dat ze me benaderde voor een schildering op hun eigen pand. In totaal is er door Studio Giftig vijf weken aan de enorme klus gewerkt.”
Hoogwerker
Het kunstwerk in Deurne is bij elkaar ongeveer 360 vierkante meter groot geworden; een ‘kleintje’ in vergelijking met de ‘mural’ waar Niels en Kaspar van Studio Giftig uit Veldhoven nu de onderscheiding voor hebben ontvangen. Om de graffiti overal te kunnen aanbrengen op de meters hoge muur moesten ze voor sommige delen van het kunstwerk in Tilburg zelfs in een hoogwerker omhoog gebracht worden.
Tekst gaat verder onder de video
Recycling
CVB Ecologistics had Swaemen en Van Leek gevraagd om een muurschildering te maken over waar het bedrijf voor staat. Duurzaamheid, circulariteit en afval zien als grondstof, zijn bij het recyclingbedrijf belangrijk en dat moest dus ook terugkomen in het werk waarbij Elfi Smits als model werd ingezet.
Gracieuze kleding
In de groei naar een circulaire samenleving moet creatiever worden omgegaan met afval, leggen de kunstenaars uit. Dat hebben ze verbeeld in een vrouw die is gekleed in gracieuze kleding, die op het eerste gezicht uit afval lijkt te bestaan. “Omringd door een donkergekleurde omgeving beweegt de vrouw zich naar een lichtgevende bol van afvalmaterialen als verwijzing naar recycling als oplossing in tijden van een veranderend milieu en klimaat”, vertellen Niels en Kaspar
Trashure
De naam van het kunstwerk is ook een ode aan een circulaire gedachte. Hiervoor werden de Engelse woorden ‘trash’ en ‘treasure’ samengevoegd tot Trashure. “Let’s go from trash to treasure. Towards a circulair future”, zeggen de twee kunstenaars die gespecialiseerd zijn in fotorealistische schilderijen en muurschilderingen met vaak een surrealistische twist.
Giftige stoffen
Kaspar en Niels leerden elkaar kennen in 2007, toen ze allebei al een tijdje bezig waren met street art. Dat jaar startten ze vanuit een leegstaand magazijn dat diende als hun atelier. Binnen het gebouw was een opslagruimte voor giftige stoffen en chemicaliën, waar ze hun verf en spuitbussen bewaarden. Hieruit is de naam van hun bedrijf Studio Giftig ontstaan. In 2012 besloot het duo zich volledig te wijden aan muurschilderingen.
Voor wie het kunstwerk zelf een keer in het echt wil bekijken, je kunt Trashure vinden aan de Centaurusweg 39 in Tilburg. Een reproductie van het werk is ook verkrijgbaar via de webshop van Studio Giftig. Dichterbij huis kun je het werk van Niels en Kaspar vinden in de vorm van ‘De Kronieken van Deurne’ vlakbij het station aan de Industrieweg 21 in Deurne.
Lees ook: Muurschildering met bekende Deurnenaren naast spoor klaar
Foto’s: Rian Nijssen (@riannijssen)