De onverwachte afkeuring door de gemeente Deurne van plannen om 240 arbeidsmigranten te huisvesten aan de Rijntjesdijk in Vlierden, zorgt voor veel onduidelijkheid. Niet alleen bij initiatiefnemer Frank van Gool maar ook bij de politiek in Deurne. Benny Munsters van Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) gaat dinsdagavond in de raadsvergadering vragen stellen over de situatie.
Toen Van Gool in 2021 zijn plannen presenteerde voor een huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten in plaats van zijn voormalige nertsenhouderij aan de Rijntjesdijk 7 in Vlierden, werd er bij de gemeente Deurne nog geïnteresseerd gereageerd. Omdat het hoogwaardige huisvestingsproject zou gaan voldoen aan alle geldende normen en regels, inclusief de gemeentelijke uitgangspunten, waren de verwachtingen bij Van Gool positief.
Instemming gemeenteraad
Toch krijgt de ondernemer vorige week ineens een brief waarin hij leest dat de omgevingsvergunning voor zijn plan wordt geweigerd. Tegenover het ED vertelt Van Gool dat hij zwaar teleurgesteld is omdat hij al een paar jaar bezig is met de voorbereiding die hem al minstens een halve ton heeft gekost. Hij geeft aan dat de gemeente hem meldde alleen aan huisvesting van buitenlandse werknemers mee te kunnen werken als de gemeenteraad instemt. Die goedkeuring zou er niet zijn.
‘Niets terug te vinden’
Voor Benny Munsters van OGD is dit een raadsel; hij geeft aan niets terug te kunnen vinden over enige besluitvorming van de raad voor dit project, anders dan het algemeen beleid voor de huisvesting voor arbeidsmigranten. Hij wil bij de raadsvergadering van dinsdagavond uitleg van het college over de kwestie: “Graag ontvangen wij de informatie waaruit blijkt dat voor dit project aan de Rijntjesdijk te Vlierden, de gemeenteraad om goedkeuring is gevraagd, of besluitvorming heeft plaats gevonden.”
Goedkeuring niet nodig
Of die goedkeuring van de gemeenteraad er nu wel of niet is, doet er inmiddels volgens de gemeente Deurne niet meer toe. Het ED meldt dat de gemeente heeft laten weten dat die goedkeuring toch niet nodig blijkt te zijn. Het college is volgens de gemeente beslissingsbevoegd en instemming van de raad is dan niet nodig. Dat is voor initiatiefnemer Frank van Gool weer een raadsel omdat in de afwijzing van zijn vergunningsaanvraag juist werd gemeld dat de gemeenteraad hierover beslist en dat die geen goedkeuring had gegeven.
Experiment
Gezien de omvang van het project dat moet zorgen voor huisvesting van 240 tijdelijke arbeidsmigranten voor een periode van 10 jaar, denkt Benny Munsters van Onafhankelijk Groep Deurne dat de gemeenteraad hier mogelijk wel over had moet worden geraadpleegd. Hij wil weten of het juist is dat de huisvesting van deze aantallen als een experiment gezien kan worden, en dat enkel de raad hierover kan besluiten tot eventuele medewerking. Munsters zal vanavond in de gemeenteraadsvergadering gebruikmaken van het vragenrecht om opheldering te krijgen over de kwestie: “Communicatie over dit soort zaken moet gewoon zuiver en openbaar plaatsvinden.”
Foto: Kafra Housing