In vergelijking met vijftig jaar geleden vallen de eikels nu drie tot vier weken eerder van de bomen. Dit heeft te maken met de klimaatverandering, aldus  bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen. Normaal vallen ze pas in september of oktober van de bomen maar door de warmte komen de eikels nu al frisgroen, vaak met het hoedje er nog op, naar beneden.
Omdat het een warm jaar is dreigde de droogte even de groei van de eikels te remmen maar omdat alles daarna nog voldoende vocht kreeg is de eik nu al herfstklaar. Het lijkt alsof de herfst al is begonnen want je ziet het ook aan de paddenstoelen en de ochtendmist.
Volgens Van Vliet is het een jaar van extremen omdat er ook veel vruchten beschadigd zijn door de vorst in mei. Ook zouden de bijen hebben geleden onder de late vorst, heftige neerslag en wind, waardoor er dit jaar ook weinig bijen zijn.
Door data van waarnemers te verzamelen proberen Van Vliet en zijn team grip te krijgen op de klimaateffecten op de natuur. Iedereen kan zich aansluiten op dat netwerk en er is ook een GrowApp die de seizoenen in  beeld brengt.
Om nog beter inzicht te krijgen in het effect van klimaatverandering op de natuur is door de Universiteit van Wageningen en het internationale wetenschaps- en onderwijsprogramma GLOBE  de GrowApp geïntroduceerd. Met de GrowApp wordt het heel eenvoudig om de continue veranderingen in de natuur rondom ons heen in beeld te brengen en te onderzoeken.