2.2 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneHerstel zonnepark de Vlaas gaat maanden duren; ‘Levert dieven net 6 mille...

Herstel zonnepark de Vlaas gaat maanden duren; ‘Levert dieven net 6 mille op, wij hebben tot een miljoen schade’

Het herstel van de schade bij het door koperdiefstal getroffen zonnepark de Vlaas in Deurne gaat naar verwachting ongeveer drie maanden duren. Koperdieven gingen er in de nacht van vrijdag 26 mei op zaterdag 27 mei vandoor met honderd kilometer kabel.

Bestuurslid Willem Buiter van het zonnepark zegt dat de dieven met grof geweld door het hek zijn geraakt en het beveiligingssysteem hebben omzeild. Het is nog onbekend hoeveel personen er betrokken zijn geweest bij de diefstal, maar duidelijk is wel dat de dieven uren bezig zijn geweest op het terrein. Ze hebben de lange kabels in kortere stukken geknipt en die daarna weggevoerd.

Miljoen schade
“Ik schat dat ze als dief een opbrengst van een 5.000 tot 6.000 euro hebben en wij zitten met een schade die misschien wel tussen een half miljoen tot een miljoen gaat uitkomen voor het hele park”, zegt Buiter. De totale buit heeft ook een flink gewicht, vertelt het bestuurslid: “Wat ze hebben meegenomen, daar zit zo’n 5.000 tot 6.000 kilo aan koper in. Dus die hebben een bus of een aanhanger bij zich gehad.”

Betrapt
Koperdieven sloegen eerder vorige maand ook flink toe op een zonnepark bij het Friese Vegelinsoord. Daar werd ook voor tonnen schade aangericht en gaat het herstelwerk ook maanden duren. In april gebeurde hetzelfde bij een zonnepark in Rosmalen. Daar kon de politie toen drie personen oppakken nadat ze op heterdaad werden betrapt op koperdiefstal.

Internationale bendes
Branchevereniging Holland Solar denkt dat er groepen rondtrekkende dieven achter de recente acties in Nederland zitten. “Het is echt wel internationaal georganiseerd, deze bendes trekken door Europa. Je ziet bijvoorbeeld in Engeland dat het nu helemaal weg is, nu is Nederland aan de beurt. Het is zaak om ze uit Nederland te krijgen en dan zullen ze weer naar een ander land trekken om hun slag te slaan”, vertelt directeur Wijnand van Hooff van Holland Solar.

Omzeild
Buiter van het Deurnese park bevestigt dat het moet gaan om een professionele bende: “Op het hek zit beveiliging zodat als het hek opengaat er een magneetcontact wordt onderbroken. Dat hebben ze omzeild doordat magneetcontact eraf te breken en tegen het andere hek aan te plakken. Zodat het hek als het ware denkt dat het nog dicht zit”, legt Buiter uit. Voorzitter Harry Hannink van zonnepark de Vlaas voegt toe: “Daarna hebben ze met bruut geweld het hek opengemaakt, want dat zat nog steeds op slot natuurlijk. Ze wisten overduidelijk wat ze moesten doen want onze beveiliging die ik belde, die zei ook dat hij helemaal geen melding had gehad.”

Roemeens kenteken
Het bestuur van het zonnepark in Deurne heeft aangifte gedaan bij de politie, die de zaak in onderzoek heeft en daarbij ook beelden van de camerabeveiliging bekijkt. “Nadat jullie bij DMG een artikel over de diefstal hadden gepubliceerd, heb ik een telefoontje gekregen van een bewoner van de Leembaan die tegen het park aan woont. Die heeft een Opel met een Roemeens kenteken zien stoppen twee dagen voor het gebeurt is. De inzittenden zijn toen uitgestapt en hebben zich zeg maar verdacht gedragen”, aldus Buiter.

Vijf miljoen Watt
Het bestuurslid van zonnepark de Vlaas legt uit dat de diefstal niet op een vervelender moment had kunnen komen dan nu: “De beste maanden voor zonnepanelen zijn nu begonnen en we hebben nu even niks. We missen nu die productie van zeg maar vijf miljoen Watt aan opbrengend vermogen.”

Zomerseizoen
Buiter hoopt dat de schade binnen drie maanden kan worden hersteld zodat de panelen nog het laatste gedeelte van het zomerseizoen kunnen meepakken: “We zijn verzekerd voor schade en vervolgschade. We gaan met al onze inzet proberen het park weer zo snel mogelijk in productie te krijgen. Ook de gemiste productie wordt in de schadeclaim bij de verzekering meegenomen.”

Foto: Willem Buiter

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen