De afgelopen jaren zijn de eerste stappen in Deurne gezet naar een ondernemersfonds, voor en door ondernemers en maatschappelijke partijen. De plannen worden in het najaar aan de gemeenteraad voorgelegd. Op woensdag 30 augustus is er over het fonds een extra informatiebijeenkomst voor non-profitorganisaties, ondernemers in de wijken buiten het centrum en bedrijven gevestigd aan de Poort.
Met het initiatief wordt samengewerkt op het gebied van energie, duurzaamheid, mobiliteit, aantrekkelijke werkomgeving en een gezonde economie. Ondernemend Deurne, Centrummanagement, ZLTO De Peel en Parkmanagement Peelland hebben hiervoor periodiek overleg met elkaar en met de gemeente.
Verder wordt er op gebiedsniveau geïnvesteerd in belangrijke voorzieningen. Van beveiliging en parkmanagement op de bedrijventerreinen tot aan promotie en leegstandsbestrijding in het centrum.
Positieve reacties
De vier collectieven hebben afgelopen tijd gewerkt aan een praktische uitwerking van hun plannen. “Daar zijn al veel positieve reacties op binnengekomen. Een voorstel om te komen tot een fonds zal binnenkort worden verstuurd aan de gemeenteraad”, zegt Mirjam van Asten van Parkmanagement Peelland. Als de gemeenteraad akkoord is met het voorstel, zal het fonds op 1 januari 2024 in werking treden.
Van Asten zegt dat de vier collectieven nu verder willen bouwen vanuit de positieve eerste ervaringen: “We willen structureel kunnen investeren in de lokale economie en onze inzet verder professionaliseren.” Voor alle bedrijven binnen en buiten het centrum, op de bedrijventerreinen en in het buitengebied, liggen er volgens Van Asten grote uitdagingen. De vier collectieven zijn ervan overtuigd dat goede samenwerking tussen de bedrijven, de ondernemersorganisaties én de gemeente noodzakelijk is om gezamenlijke oplossingen mogelijk te maken.
Helmond en Laarbeek
“Op basis van goede ervaringen in onder andere Helmond en Laarbeek, is gekozen voor de opzet van een gemeente-breed ondernemersfonds. Via dit fonds betalen alle partijen met zakelijk vastgoed naar rato mee aan collectieve voorzieningen. Ieder gebied beschikt over een eigen investeringsbudget naar rato van de eigen inleg: het centrum, de bedrijventerreinen maar ook het buitengebied, en de dorpskernen”, aldus Van Asten.
Ook worden ook de sectoren onderwijs, zorg, sport en cultuur actief betrokken in het fonds. Daarmee moet de samenwerking tussen ondernemers en maatschappelijke partijen een extra impuls krijgen. Mirjam van Asten legt uit: “Toekomstbestendig ondernemen betekent vooruitkijken en daarbij horen ook de toenemende vergrijzing en de opleiding van nieuwe werknemers. Voor onze maakindustrie in Deurne is het heel belangrijk dat er ook in de toekomst voldoende goed opgeleide mensen zijn.”
Suggesties
De initiatiefgroep roept iedere ondernemer en maatschappelijke partij in de gemeente Deurne op om ook hun mening te laten horen over het fonds. Vooral plannen en ideeën die bijdragen aan de lokale economie zijn daarbij welkom. Suggesties kunnen worden doorgegeven door een mail te sturen naar info@ondernemersfondsdeurne.nl.
De informatieavond voor non-profitorganisaties, ondernemers in de wijken buiten het centrum en bedrijven gevestigd aan de Poort, vindt plaats op woensdag 30 augustus om 20.00 uur in Café Beekman en Beekman aan de Markt in Deurne. Ondernemers kunnen zich aanmelden door te mailen naar info@ondernemersfondsdeurne.nl.
Lees ook:
- Informatiebijeenkomst ZLTO de Peel over kansen voor agrarische sector bij lokaal ondernemersfonds
- Gezamenlijk fonds moet Deurnese ondernemers toekomstbestendig maken
Foto: Pexels