Na archeologisch onderzoek is gebleken dat de vondst die begin vorige maand werd gedaan op het terrein aan de Meistraat in Neerkant, twee betonnen loopgraven betreft. Tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van 18 woningen werden in de grond een aantal overblijfselen aangetroffen, waarvan eerst werd gedacht dat het om bunkers ging.
Nadat een gecertificeerd archeologisch bureau onderzoek heeft gedaan, is nu gebleken dat het loopgraven van Nederlandse makelij uit de Tweede Wereldoorlog zijn.
Peel-Raamstelling
De gemeente meldt dat het gaat om een waardevolle vondst die een aanwinst is voor de geschiedenis van de gemeente Deurne en voor de Peel-Raamstelling. “De loopgraven met schuil-nis worden enkel in een Duits boek over verdedigingswerken in Nederland uit 1941 vermeld, zonder dat hieraan een naam of aanduiding is gegeven. Na de oorlog zijn de loopgraven gekanteld en begraven.”
Het nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de 18 woningen die op het terrein gebouwd zouden worden. “Onderzocht wordt nu of de loopgraven behouden kunnen blijven. Bijvoorbeeld door middel van uitgraven en plaatsing in het toekomstige openbare gebied”, meldt de gemeente.
Op basis van het advies van experts gaat het college van B&W besluiten hoe er met de vondst omgegaan moet worden. “De loopgraven liggen vermoedelijk op twee bouwkavels en ook dat zal meewegen in het besluit”, aldus de gemeente.
Foto: gemeente Deurne