1.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneLiesselse Plankeniers bezorgen publiek, en zichzelf, een ‘heerlijk avondje’ toneel

Liesselse Plankeniers bezorgen publiek, en zichzelf, een ‘heerlijk avondje’ toneel

Elk jaar als pakjesavond voorbij is, begint toneelvereniging De Plankeniers aan haar eigen ‘heerlijke avondje’. Deze keer speelden de Liesselnaren de komedie ‘Miljonair in huis’ in gemeenschapshuis De Kastanje.

Op zaterdagavond, tijdens een van de drie voorstellingen, zit de zaal vol. Voor veel inwoners van Liessel is dit avondje toneel vaste prik. De vereniging bestaat al ruim veertig jaar en heeft een vaste schare aan fans opgebouwd in die tijd.

Indrukwekkend decor
Vanavond laten ze zich eerst verrassen door het decor. Zodra het doek open gaat, klinkt waarderend gemompel en meteen daarna applaus. Het is duidelijk waarom: de setting is zo gemaakt dat je je waant in een echte bruine kroeg uit de jaren zeventig.

Houten lambrisering op oudroze muren, stoelen en tafels van donker eiken, gordijnen van groen velours en Perzische kleedjes. Het ontbreekt aan niets, maar het ware pronkstuk is de toog. Deze is voorzien van een tap, klok en complete buffetkast.

“We besteden altijd veel aandacht aan het decor”, bevestigt voorzitter Johan Swinkels. “Deze kroeg is gebouwd door Han Adriaans, Eric Bouten, Gijs Renders en onze eigen leden.” De toneelclub heeft nu 16 leden – belangstellenden zijn van harte welkom – waarvan er zes spelen in ‘Miljonair in huis’. De rest verzorgt taken achter de schermen.

Één miljoen gulden
Swinkels vertolkt de rol van kroegbaas Peter Hendriks. Die is een echte geldwolf. Zodra hij ontdekt dat er één miljoen gulden is gevallen op zijn adres, boven de kroeg verhuurt hij kamers, doet hij er alles aan om erachter te komen welke huurder de gelukkige winnaar is.

“Het is een uitdagend stuk voor mij omdat er zoveel keren zijn dat ik iets moet zeggen.” Swinkels staat bijna continu op het toneel. Ook Mindy Duisters, die zijn dochter Hetty speelt, is een grote rol toebedeeld. “Mindy zit pas twee jaar bij onze club, maar we zijn al heel goed op elkaar ingespeeld.”

Regisseur, speler én ‘patiënt’
Alles bij elkaar staan er heel wat jaren aan toneelervaring op de planken. Marjan Rasing bijvoorbeeld speelt al 25 jaar. Behalve regisseur is ze ook speler. “En dit keer heeft ze er nog een rol bij”, zegt Swinkels schertsend. “Namelijk die van patiënt.”

Rasing heeft een paar dagen voor de eerste voorstelling op woensdag haar been gebroken. Toch staat ze, weliswaar met krukken, op het toneel en maakt ze er het beste van in haar rol van huurster mevrouw Engels.

Als ze huisbaas Hendriks vraagt om een nieuwe schoorsteen, antwoordt deze: “U kunt het dak op.” Dan kijkt ze naar haar gegipste been en zegt droog: “Dat zal niet lukken.”

Ladderzatte Leisselnaar
Ook Rinus Kanters brengt met zijn rol van Frits de nodige jeu in het spel. Hij is het manusje van alles die graag een borrel lust, of twee. Het Liessels accent dat hij spreekt, lijkt hem van nature af te gaan. Het zorgt voor een aantal geestige uitspraken, zoals: “Als de zeurge uit de hand kroipe, moete ge ze meteen verzoipe.”

 

Tegen het einde van het toneelstuk is Frits ladderzat en heeft hij de lachers op zijn hand. Dan zijn de misverstanden tussen de bewoners van het pand inmiddels zo hoog opgelopen dat dit zorgt voor hilarische situaties. Omdat er op zondagavond nog een voorstelling is, laten we de ontknoping even achterwege.

Foto’s: José van Someren

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen