18.5 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneMaria Vredeskapel in kerstsfeer; verscholen oase van rust in drukke wereld

Maria Vredeskapel in kerstsfeer; verscholen oase van rust in drukke wereld

Wie binnenkomt in de Maria Vredeskapel in Deurne wordt verwelkomd door de serene rust die er heerst, de geur van kaarsen en bloemen en zacht gezang op de achtergrond. Om de bezoekers in de kerstsfeer te brengen, is de kapel op dit moment voorzien van winterse versiersels.

Niet iedereen in Deurne weet meteen waar de kleine Maria Vredeskapel ligt, omdat deze enigszins verscholen aan de rand van het Heiakkerpark staat, achter de watermolen aan de Vlier bij het Haageind.

Jachtige tijden
De vrijwilligers van Stichting Maria Vredeskapel die het gebouw onderhouden en het nu voor de kerstperiode hebben versierd, zien dat de kapel achter het klein kasteel nog iedere dag door tientallen mensen wordt bezocht: “In deze jachtige tijden, waarin elke minuut benut moet worden, waarin ook jonge mensen  vaak behoorlijk onder druk staan, waar oorlog en geweld steeds meer naar de voorgrond komen, natuurrampen ons teisteren, blijft behoefte bestaan aan een plek voor een moment van rust of een gebed in onze Maria Vredeskapel.”

De Maria Vredeskapel werd in 1944 gebouwd ter ere van het zilveren priesterfeest van pastoor A.J.M. Witlox. Een tijd waarin men verlangend uitzag naar het einde van de oorlog. In de kapel staat het bronzen Mariabeeld van beeldhouwer Niel Steenbergen en zijn ook de zes epoxyramen te zien, die werden ontworpen door Pieter Wiegersma. Ook de wandschildering van de Brabantse priester en kunstschilder-glazenier Egbert Dekkers uit Moergestel is er te bezichtigen.

Hartstocht
Door de inzet van een groep enthousiaste mensen, staat de kapel in Deurne er elke dag keurig bij. Dat doen ze volgens de stichting met veel passie: “Het is ontroerend te zien met hoeveel inzet en hartstocht de vrijwilligers van de Stichting Maria Vredeskapel hun Hartekind onderhouden om in deze gedigitaliseerde tijd de kapel te behouden voor onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.” De stichting is ook verantwoordelijk voor het behoud en onderhoud van het kruisbeeld op de Rakt, de Corneliuskapel in Deurne-Zeilberg en de kapel van Maurissens in Vlierden.

“De kapel is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur voor een gebed, het ontsteken van een kaarsje, een moment van rust of gewoon om te genieten van de mooie versieringen”, aldus de vrijwilligers. Je vindt de kapel aan de Vlier, achter de watermolen aan het Haageind in het Heiakkerpark in Deurne.

Foto: Stichting Maria Vredeskapel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen