2.2 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneNieuwe natuurstroken in regio Deurne moeten zorgen voor betere biodiversiteit en waterkwaliteit

Nieuwe natuurstroken in regio Deurne moeten zorgen voor betere biodiversiteit en waterkwaliteit

Om te zorgen voor een betere biodiversiteit en waterkwaliteit legt waterschap Aa en Maas in de omgeving van Deurne op drie plekken ecologische verbindingszones aan. Bij de Astense Aa en Oude Aa zijn de werkzaamheden bijna afgerond. Na de feestdagen start de aannemer bij de Soeloop, ter hoogte van de Neerkantseweg en de Polderdreef.

“Het werk loopt aardig volgens planning, ondanks de kletsnatte omstandigheden”, meldt het waterschap. De nieuwe natuurstroken langs beken of sloten zijn bedoeld om natuurgebieden met elkaar te verbinden. Op deze manier krijgen planten en dieren meer leefruimte.

Waterdieren
Bij de Soeloop komen onder meer ‘flauwe oevers’ die geleidelijk aflopen en aantrekkelijk zijn voor meerdere soorten waterplanten en -dieren. Er komt ook een vislift bij stuw275HA, zodat vissen dit obstakel kunnen omzeilen.

In een nieuwe nevengeul, met op enkele plekken dood hout, brengt het waterschap meer dynamiek in de stroming van het water: “Het dood hout is ook een goede schuilplek voor kleine waterdieren. Voor kikkers, salamanders en libellen komen er nog poelen langs de Soeloop. De aannemer start met het werk in januari en is naar verwachting in maart klaar.”

Te nat
Dezelfde soort werkzaamheden zijn afgelopen maanden ook uitgevoerd bij de Astense Aa en de Oude Aa. Er zijn volgens het waterschap nog een paar dingen die moeten worden afgewerkt: “Bij de Oude Aa moet nog een vislift geplaatst worden. En op beide plekken is het beplanten van de percelen uitgesteld omdat de gronden nog te nat zijn. Zodra de omstandigheden beter zijn, pakt de aannemer dit alsnog op.”

Het project wordt uitgevoerd door waterschap Aa en Maas in samenwerking met gemeente Deurne, gemeente Asten, provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap.

Foto’s: waterschap Aa en Maas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen