Voor de aansturing van Ondernemersfonds Deurne is een stichting in het leven geroepen. Dinsdagmiddag bekrachtigde voorzitter Frank Voss samen met de drie andere nieuwe bestuursleden de oprichting van Stichting Ondernemersfonds gemeente Deurne (OFGD). Alleen wel te laat vindt de fractie OGD. Ondernemers hebben nu nog voor de start van de stichting, de OZB-aanslag met het verhoogde tarief al ontvangen.
Eigenaren en gebruikers van een niet-woning in Deurne moeten voortaan verplicht bijdragen aan het gezamenlijke fonds. De Deurnese gemeenteraad stemde in oktober vorig jaar voor de komst van het nieuwe initiatief.
Opnieuw onrust
Riny van Leeuwen-Berkvens van politieke partij OGD zegt dat door de late start van de stichting opnieuw onrust is ontstaan en heeft daarom raadsvragen gesteld: “Omdat van ondernemers gevraagd wordt om een bijdrage te leveren aan een ondernemersfonds dat niet lijkt te bestaan of waarvan in ieder geval de organisatiestructuur nog niet zo ingeregeld lijkt te zijn als aan de ondernemers beloofd is.” In de nieuwsbrief van Ondernemend Deurne viel volgens Van Leeuwen-Berkvens te lezen dat de oprichting van de stichting nog vóór de carnaval bij de notaris zou worden vastgelegd.
“Dat is helaas net niet gelukt”, zegt voorzitter Frank Voss. “We moesten met spoed een gedegen bestuur vormen, maar als je daar de juiste en meest capabele mensen voor wilt vinden, heeft dat even tijd nodig. Het was inderdaad handiger geweest als we dit eerder voor elkaar hadden gekregen. We kunnen het helaas niet terugdraaien, dus laten we onze energie vooral steken in de toekomst en bekijken wat we morgen gaan doen.”
Bestuursleden
Voor veel ondernemers was volgens Riny van Leeuwen-Berkvens ook onduidelijk wie de bestuursleden zijn: “Dit blijkt ook niet uit de website ofgd.nl.” Volgens Voss is daar toch al flink wat informatie op te vinden over wat het ondernemersfonds inhoudt en sinds vanmiddag zijn ook de bestuursleden bekend. Naast voorzitter Frank Voss, vormen Hugo van Osch, Chantal Wentholt en Kurt de Haas het bestuur van het kersverse OFGD.
Van Leeuwen-Berkvens wijst er verder op dat er geen informatie is te vinden over de stichting die er zou komen voor het buitengebied. Voss vertelt dat die nog in oprichting is: “Ook daar zijn we volop mee bezig. We hebben voor het bestuur van deze stichting al een aantal personen op het oog. We verwachten hierover zeer binnenkort meer bekend te kunnen maken.”
Drie gebieden
Bedrijven zijn binnen het nieuwe ondernemersfonds opgedeeld in drie gebieden: centrum + wijkeconomie, bedrijventerreinen en het buitengebied. “Voor die laatste groep komt dus de aparte stichting omdat de situatie daar wezenlijk anders dan in de andere twee gebieden. Daar zijn andere ideeën en oplossingen nodig”, aldus Frank Voss.
Centrummanagement Deurne (samenwerkingsverband voor bebouwde kom), Parkmanagement Peelland (PMP) en de toekomstige stichting Buitengebied ontvangen in de toekomst als zogenoemde trekkingsgerechtigden budget vanuit het nieuwe fonds. “De deelnemers bepalen samen waaraan ze hun inleg binnen hun eigen gebied besteden”, benadrukt Voss.
Grotere projecten
Binnen elk gebied beslissen de deelnemers ook of ze willen bijdragen aan gebied overstijgende/gemeente brede initiatieven. Bij deze grotere projecten kunnen de deelnemende maatschappelijke organisaties als onderwijs-, sport-, cultuur- en zorgorganisaties in beeld komen.
Het kan bijvoorbeeld ook gaan om investeringen in promotie, energietransitie, duurzaamheid, open dagen organiseren of het opleiden van werknemers. “Met het nieuwe ondernemersfonds kunnen ondernemers zélf initiatief nemen en investeren, om er samen beter van te worden”, zegt de voorzitter van OFGD.
Samen optrekken
Voss wil wat nu al goed gaat, graag inzetten voor meerdere bedrijven in Deurne, zoals bijvoorbeeld betere beveiliging van industrieterreinen: “Ook acties van de winkeliers in het centrum kunnen mogelijk uitgerold worden naar de kerkdorpen. En ondernemers die er baat bij hebben dat ze aan een fietsroute komen te liggen, kunnen daarin samen gaan optrekken.”
Niet alleen winkels, kantoren, horecagelegenheden en bedrijfsgebouwen, maar ook scholen, praktijkruimtes, agrarische bedrijfspanden, sportkantines, zorglocaties en musea gaan verplicht bijdragen aan het Deurnese ondernemersfonds. Deelnemers betalen aan het fonds door een opslag op de onroerendezaakbelasting (OZB). Hierdoor vervallen de deelnemersbijdragen aan Parkmanagement Peelland (PMP) voor de bedrijventerreinen en de Bedrijven Investerings Zones (BIZ-heffingen) voor ondernemers in het centrum.
Foto: Stichting Ondernemersfonds gemeente Deurne