Zo’n 65 ondernemers uit de gemeente Deurne bezochten afgelopen woensdag de informatieve bijeenkomst over energie delen en netcongesties bij De Reizende Man in Deurne. Deze werd gehouden door Stichting Parkmanagement Peelland en afdeling De Peel van de ZLTO.
De geïnteresseerde ondernemers kwamen vanuit de bedrijventerreinen en het buitengebied. Het was daarmee volgens Mirjam van Asten van Parkmanagement Peelland een goede vertegenwoordiging van de verschillende ondernemers in de regio.
Scan
Na afloop van de bijeenkomst meldden zich meteen 25 bedrijven aan om een scan uit te laten voeren die verschillende energieoplossingen in kaart brengt, zoals het opzetten van een energiehub. “Bedrijven willen met die scan inzichtelijk krijgen welke opties er zijn om samen te werken in de handel in energie”, legt Van Asten uit.
Maar er zijn volgens haar ook bedrijven die een probleem hebben met het verkrijgen van een vergroting van hun aansluiting. Deze bedrijven willen weten of een energiehub een oplossing kan bieden. In het vervolgtraject worden de bevindingen van de scans omgezet in praktische aanpakken en waar gewenst uitgevoerd.
“We hebben in totaal 35 scans die we uit kunnen geven. Nog tien bedrijven kunnen zich dus aanmelden,” aldus Van Asten. “Als alle scans zijn uitgevoerd, worden op individueel niveau de mogelijkheden in kaart gebracht, maar wordt er ook gekeken of en in welke vorm er kan worden samengewerkt.”
Binnen de regio
Er zijn volgens Mirjam van Asten van Parkmanagement Peelland op dit moment namelijk ondernemers die geen zonnepanelen op hun dak leggen omdat ze geen energie terug mogen leveren. Of ze willen geen panelen omdat ze dan moeten betalen om terug te leveren. Ook zijn er ondernemers die zonnepanelen hebben, maar die ze uit moeten schakelen omdat er niet teruggeleverd mag worden. “Dit is frustrerend. Het zou mooi zijn als we door samenwerking alle opgewekte energie binnen de regio kunnen houden”, zegt Van Asten.
Energiehub
Op de informatieavond gaven voorzitter Krijn Ratsma van Stichting Energieke Regio en projectleider Bas Paardekooper van Energy Hub Deurne een presentatie over het belang van een energiehub in het geval er netcongestie is of dreigt. Deze plaatselijke energieopslag kan volgens hen ondernemers helpen die geen nieuwe of zwaardere grootverbruikaansluiting kunnen krijgen.
Ratsma en Paardekoper zeggen dat een energiehub ook mogelijkheden biedt als er op de bestaande aansluiting geen extra vermogen gecontracteerd kan worden. Verder kan het systeem voorzien in stroomopslag van zonnepanelen waarvan de opbrengst niet op een grootverbruikaansluiting teruggeleverd kan worden.
Dé uitkomst
De twee energie-experts hebben ervaren dat al deze problemen ook in Deurne spelen en menen dat een energiehub op veel punten dé uitkomst is. Wanneer er collectieve afspraken met de netbeheerder worden gemaakt kan zo’n hub volgens Ratsma en Paardekooper een aantal zaken regelen. Denk daarbij aan het onderling verhandelen van energie zonder commerciële tussenhandel. Ook kan een energiehub het energieverbruik optimaliseren en het fluctueren van de stroomprijs tegengaan.
Mirjam van Asten van Parkmanagement Peelland zegt terug te kijken op een geslaagde avond. “De bijeenkomst is goed verlopen. Er was een goede presentatie en de ondernemers waren enthousiast. Ik ben tevreden met het resultaat en ben heel benieuwd naar de uitkomst van de scans die uitgevoerd gaan worden.” In juni komt er een vervolgbijeenkomst, zegt Van Asten.
Foto: Parkmanagement Peelland