16.6 C
Deurne
maandag 25 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurnePercentage succesvolle inbraakpogingen in Deurne vorig jaar op één na hoogste van...

Percentage succesvolle inbraakpogingen in Deurne vorig jaar op één na hoogste van de regio

Het lukt inbrekers steeds vaker om een woning binnen te dringen en spullen buit te maken. In Deurne slaagde vorig jaar maar liefst 84,78 procent van alle inbraakpogingen. Het percentage in onze gemeente is hiermee het op één na hoogste van de hele regio.

Alleen in Someren is het aandeel geslaagde inbraakpogingen met 90,91 procent nog hoger. Landelijk ligt het slagingspercentage van inbraken op 76,5 procent. Dit blijkt uit de Woninginbraken Index van Independer. Van de 46 inbraakpogingen slaagden er vorig jaar in Deurne 39, zeven keer mislukte het voor de dieven om binnen te geraken in een woning of bedrijf.

Regio
Buiten Deurne en Someren ligt het cijfer ook hoger dan het landelijk gemiddelde in de gemeente Horst aan de Maas (81,82 procent), Asten (81,25 procent) en Helmond (77,86 procent). In Gemert-Bakel (75 procent), Peel en Maas (74,74 procent) en Venray (74,51) is het aandeel geslaagde inbraakpogingen een stuk lager dan landelijk gezien.

In het geval van absolute aantallen geslaagde inbraakpogingen ziet de lijst er heel anders uit en staat Helmond bovenaan met 109 gevallen, gevolgd door Deurne met 39 keer dat inbrekers succesvol waren. In deze cijfers scoort Someren juist het laagst met 10 geslaagde pogingen tot inbraak.

Hetzelfde geldt voor de lijst met absolute aantallen van pogingen tot inbraak; in Someren waren dat er vorig jaar 11, tegenover 140 keer in Helmond.

Inbrekers vaker succesvol
De Woninginbraken Index van Independer is gebaseerd op 97.218 inbraak-incidenten die hebben plaatsgevonden van 2020 tot en met 2023. Uit dit onderzoek blijkt dat inbrekers de afgelopen jaren steeds vaker succesvol te werk gaan. In 2020 slaagde 70,4 procent van alle inbraakpogingen in Nederland, een jaar later was dit ‘slagingspercentage’ toegenomen tot 73,5 procent. Ook in 2022 (74,5 procent) en in 2023 (76,5 procent) zette deze stijging verder door.

Voor de verzekering is het belangrijk dat bewoners genoeg maatregelen nemen tegen inbraak. “Bij het claimen van een schade zal een verzekeraar altijd kijken of het huis goed was afgesloten. Ze willen eigenlijk zien dat je alles hebt gedaan om een inbraak te voorkomen. Er zijn ook verzekeraars die korting geven op de premie als je aantoonbaar extra veiligheidsmaatregelen hebt genomen”, zegt woonverzekeringsexpert Michel Ypma van Independer.

Bron: Independer

Feestdagen
Gedurende het jaar schieten bepaalde kalenderdagen er uit wat betreft geslaagde inbraakpogingen. Op donderdagen blijken dieven het vaakst succesvol en op Tweede Paasdag doen inbrekers bovengemiddeld veel inbraakpogingen in de regio’s Noord- en Midden-Nederland: ongeveer 20 proecent meer dan op een gemiddelde dag. Verder maken dieven volop gebruik van de feestdagen: kerstavond , Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Nieuwsjaarsdag zitten met elk ruim 100 pogingen allemaal in de top 5 kalenderdagen met de meeste inbraakpogingen. 28 mei is met ‘slechts’ 33 inbraakpogingen juist het rustigst.

In de provincie Groningen waren inbrekers vorig jaar het vaakst succesvol: hier lukte het in 82,5 procent van de gevallen om een woning binnen te dringen. Ook in Overijssel (79,9 procent) en Friesland (79,4 procent) gaan inbrekers succesvoller te werk dan elders in het land. “Op korte termijn zal een inbraak geen gevolg hebben voor jouw premie. Maar als er langdurig relatief meer wordt ingebroken in jouw postcodegebied, dan zullen de premies daar wel gaan stijgen”, aldus Michel Ypma.

Bron: Independer

Uitschieters
Op gemeenteniveau zijn er grotere uitschieters. De top 10 van Nederlandse gemeenten (met meer dan 50 incidenten) waar inbrekers veel vaker slagen, ziet er als volgt uit:

  1. Maashorst (Noord-Brabant): 90 procent van de inbraken succesvol
  2. Zutphen (Gelderland): 88,5 procent van de inbraken succesvol
  3. Tilburg (Noord-Brabant): 85,8 procent van de inbraken succesvol
  4. Groningen stad (Groningen): 85,7 procent van de inbraken succesvol
  5. Nijmegen (Gelderland): 85,4 procent van de inbraken succesvol
  6. Oosterhout (Noord-Brabant): 85 procent van de inbraken succesvol
  7. Voorschoten (Zuid-Holland): 84,7 procent van de inbraken succesvol
  8. Heemstede (Noord-Holland): 84,2 procent van de inbraken succesvol
  9. Barneveld (Gelderland): 83,9 procent van de inbraken succesvol
  10. Almelo (Overijssel): 83,8 procent van de inbraken succesvol

In het Utrechtse Houten (55,3 procent) en in de Zuid-Hollandse stad Gouda (58,3 procent) gingen inbrekers vorig jaar juist het minst succesvol te werk.

Bron: Independer

Uit het onderzoek wordt ook duidelijk dat inbraakpogingen vaker lukken in ‘goedkopere’ dan ‘dure’ wijken. In postcodes waarin de huizen een gemiddelde WOZ-waarde hebben van maximaal 200.000 euro, zijn inbrekers in 78,2 procent succesvol. Bij woningen met een WOZ van 200.000 tot 250.000 gaat het zelfs om 78,9 procent van de incidenten. Ter vergelijking: in postcodes met vooral dure woningen van 750.000 of meer slaagt 73,9 procent van de inbraakpogingen.

Aangifte doen
Michel Ypma van Independer adviseert om altijd aangifte doen: “Ook al mislukt de poging tot inbraak.” De politie weet dan dat er dieven actief zijn in die buurt, maar het is ook nodig voor je eigen verzekering, legt Ypma uit: “Als je braakschade wilt verhalen bij de verzekeraar, dan is daarvoor een aangifte nodig.”

Foto’s: Independer/DMG/Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen