De gemoederen liepen dinsdagavond hoog op in de gemeenteraadsvergadering bij de behandeling van de wijziging van het bestemmingsplan voor Stationsstraat 111 in Deurne. Dit is nodig om de bouw van acht appartementen mogelijk te maken in het oude bedrijfsgebouw op die locatie. Een meerderheid van de raadsleden stemde voor de aanpassing, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De emoties liepen zelfs zover op dat Edmond van Ooijen van 50Plus bijna wilde opstappen uit de vergadering. Deze werd hierop enkele minuten geschorst.
Het plan voor de acht woningen maakte dinsdag pijnlijk duidelijk dat de grote woningnood en de ambitie van Deurne om te bouwen, op bepaalde plekken zorgt voor situaties waarbij de belangen van omwonenden botsen met die van woningzoekenden. Meerdere malen waren tijdens de behandeling van het agendapunt omschrijvingen als ‘hoofdpijndossier’ en ‘bestemmingsplan dat buikpijn geeft’ te horen.
De twee zienswijzen die tegen de wijziging van het bestemmingsplan waren ingediend, zijn afkomstig van twee buren van het perceel aan de Stationsstraat die vrezen na 70 jaar woongenot hun privacy te verliezen als er naast hun huizen een appartementencomplex verrijst van elf meter hoog.
Dorpse karakter
Carline Sterk van de fractie OGD vroeg zich dan ook af of zo’n gebouw wel past op die plaats gezien het dorpse en Deurnese karakter: “Stationsstraat 111 en omgeving is voor ons een kwalitatieve plek, waarvan wij vinden dat dit niet zomaar volgebouwd kan worden en zeker niet met een project als dit.”
Haar collega Anne Verstappen van DeurneNU legt uit dat ook haar fractie veelvuldig heeft gesproken over de kwestie. Daarbij benoemt ze onder meer de negatieve gevolgen van verder inbreiden en de slechte communicatie met omwonenden. Maar ook zij stelt de vraag of dit inbreidingsplan wel past binnen het dorpse karakter. “We zien steeds meer dat de grens van inbreiden bereikt is. Wij willen richting uitbreiden”, aldus Verstappen.
“Dat is toch geen inbreiding meer, dat doe je mensen niet aan.”
Edmond van Ooijen van 50Plus zegt niet te snappen waarom er in een gemeente als Deurne met een grote oppervlakte niet meer wordt uitgebreid in plaats van het vullen van plekken als Stationsstraat 111 en omgeving: “Dat is toch geen inbreiding meer, dat doe je mensen niet aan.” In zijn inleiding naar deze uitspraak toe, loopt de spanning nog verder op als hij twee keer wordt onderbroken door burgemeester Buter als voorzitter van de vergadering.
Bij de eerste interruptie reageert Van Ooijen nog vrij rustig: “U moet mij de inleiding niet ontnemen, ik ga nu verder.” Als hij opnieuw wordt onderbroken, meldt hij aan de voorzitter: “Ik wil mijn tekst kunnen uitspreken, ik sta erop. Het gaat over het vertrouwen van de burgerij in de politiek, dat speelt een belangrijke rol in deze zaak. Ik accepteer absoluut niet dat u mij onderbreekt, dan ga ik weg.”
‘Even afkoelen’
Vervolgens interrumpeert Bram van Neerven van DOE! het betoog van Van Ooijen, die op zijn beurt weer betwijfelt of hij in de eerste termijn eigenlijk überhaupt wel mag worden onderbroken. Van Neerven zegt aansluitend: ‘om misschien dan even af te koelen’ en meent dat Van Ooijen met zijn gedrag de vergadering verstoort. Burgmeester Buter grijpt dan als voorzitter in en schorst de vergadering voor enkele minuten. Na de hervatting legt Van Ooijen zijn uiteenzetting over dualisme dan maar terzijde laat kort weten ‘mordicus tegen’ de plannen op Stationsstraat 111 te zijn.
“Wie is er hier nou de baas? Wij? Of zit daar nog een partij boven?”
Maar waar Edmond van Ooijen zijn verhaal niet kon afmaken over de politieke gang van zaken in deze kwestie, neemt Frank van Tilburg van Transparant Deurne het stokje over: “Meneer Van Ooijen heeft gelijk. Het zal waarschijnlijk wel weer zeventien-zes zijn.” Van Tilburg doelt daarmee op de verdeeldheid in zetels uitgedrukt, die vaak te zien is tussen enerzijds Doe! (6 zetels), DeurneNU (5 zetels), PGP Deurne (3 zetels) en VVD (3 zetels) en anderzijds Onafhankelijke Groep Deurne (3 zetels), Burgerpartij Transparant Deurne (2 zetels) en 50PLUS (1 zetels). “Wie is er hier nou de baas? Wij? Of zit daar nog een partij boven? Die hele grote belangen hebben, die pensioenen veilig moeten stellen en die toch al heel veel voor elkaar hebben”, aldus Van Tilburg.
Ook hij benadrukt dat een appartementencomplex op deze plek in de Stationsstraat het dorpse karakter afbreekt: “Dat doen we op heel veel plekken en we gaan er maar mee door.” Voorafgaand aan Van Tilburg spreekt Jerom Coppus dezelfde zorgen uit en stelt voor om daar in de toekomst uitvoeriger met elkaar over te spreken. “Maar daar hebben op dit moment de inwoners daar geen ene mallemoer aan, niks!”, zegt Van Tilburg. Volgens hem is er ook geen sprake van een serieuze bespreking van het onderwerp, waarbij gedachten worden uitgewisseld en dan een beslissing wordt genomen: “Het is allemaal al lang ergens geregeld. En dat doet pijn, want zo hoor het niet te gaan.”
Emoties
Na de vele emoties die de revue passeren tijdens gemeenteraadsvergadering probeert VVD’er Mark van den Heuvel het vraagstuk een stuk zakelijker te bekijken: “We stellen hier een bestemmingsplan vast. Een locatie waar een bedrijf omgezet gaat worden naar wonen, punt. Meer wordt er van ons niet gevraagd. Wij gaan niet over de kleur stenen, wij gaan niet over de kozijnen, wij gaan niet over hoe hoog. Dat zijn allemaal zaken, die al vastliggen.”
Van den Heuvel benadrukt daarnaast dat de initiatiefnemer hierbij heeft voldaan aan alle regels. Wel heeft ook hij twijfels over de zoveelste inbreidingslocatie en ziet zijn fractie voortaan liever uitbreiding. “Ik snap dat hier heel veel emotie leeft, maar ik denk dat we ons moeten beperken tot de opgave en de vraag die ons gesteld is”, besluit Van den Heuvel.
“Het maakt niet meer uit dat dit het voorstadium is, hiermee is de deur opengezet om die bouw te realiseren.”
Van Ooijen van 50Plus reageert en zegt dat het niet zo simpel ligt: “Als je instemt met een bestemmingsplan, het enige vigerende plan in Nederland, dan stem je in met het bouwen van die appartementen. Het maakt niet meer uit dat dit het voorstadium is, hiermee is de deur opengezet om die bouw te realiseren.”
Bij de uiteindelijke stemming over aanpassing van het bestemmingsplan stemden DeurneNU, Doe!, PGP Deurne en de VVD voor het plan. 50PLUS, Burgerpartij Transparant Deurne en Onafhankelijke Groep Deurne spraken zich tegen de wijziging uit.
Foto: gemeente Deurne