-0.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneBij Karin Hoeben, oprichter van Minimagroep Deurne, zit helpen in het bloed

Bij Karin Hoeben, oprichter van Minimagroep Deurne, zit helpen in het bloed

Al zestien jaar ondersteunt Karin Hoeben-Martens Deurnese gezinnen die in de schuldsanering zitten. Ze brengt kleding en speelgoed, zorgt voor levensmiddelen en biedt een luisterend oor. Over precies één jaar is als het goed is haar laatste gezin uit de schulden. Maar juist nu is het moeilijk om aan donaties te komen.

“Ik wil doorgaan totdat de laatste mij niet meer nodig hebben, maar het gaat moeizaam het afgelopen jaar. Ik krijg minder gedoneerd dan eerst. Misschien komt het doordat de voedselprijzen zo hoog zijn; ik weet het niet. Bovendien zijn het altijd dezelfde mensen die geven. Ik zou ook zo graag anderen zien.”

Het klinkt als een noodoproep van de geboren Sint-Jozefse en dat is het eigenlijk ook. Ze wordt emotioneel als ze bedankkaartjes laat zien van gezinnen die mede dankzij haar inmiddels financieel op eigen benen staan. Er staan zinnen in als: ‘Je bent een topper!’ en: ‘Bedankt voor alle goede zorgen!’

‘Helpen met heel mijn hart’
Soms krijgt ze chocola of bloemen als bedankje, maar daar is het haar allemaal niet om te doen. “Ik wil gewoon mensen helpen met heel mijn hart. Zo ben ik opgevoed. Mijn moeder zei vroeger altijd: ‘Als je het zelf goed hebt, dan moet je wat weggeven.’ Dan stuurde ze me naar de kelder en zei: ‘Ga jij eens wat vlees uit de vriezer halen voor die mensen.’”

Tegenwoordig is het niet de vriezer, maar de Armoedekast die in Karins voortuin staat waar mensen zelf etenswaren uit kunnen halen. De kast was in eerste instantie bedoeld voor de ‘vaste gezinnen’ die vallen onder de Minimagroep Deurne, zoals het initiatief van de Deurnese heet.

“Zo kunnen ze naar behoefte en op een tijdstip dat het hen uitkomt producten komen halen”, legt de bedenkster uit. Na een paar maanden zag ze ook andere hulpbehoevenden spullen uit de kast halen. “Soms spreek ik ze aan, maar sommigen willen liever anoniem blijven of hebben geen behoefte aan een praatje.”

Eerlijk delen
Het maakt haar niet uit, zolang mensen per keer maar maximaal vier producten uit de kast halen. “Het is wel zo fijn als er ook wat over blijft voor anderen. Ik heb een keer een vrouw gezien die haar fietstassen helemaal vol laadde. Toen ben ik naar buiten gegaan en heb duidelijk gemaakt dat dat níet de bedoeling is.”

Gemiddeld zo’n drie keer per week vult Karin de Armoedekast aan met vooral houdbare voeding, zoals blik- en potgroenten, pasta, rijst, koffie en melk. Maar ook poetsmiddelen, wasmiddel en hygiëneproducten zijn te vinden in het meubel. Die boodschappen koopt ze van giften van donateurs, maar er zijn ook mensen en bedrijven die af en toe levensmiddelen komen brengen.

Wakker liggen
“Vroeger kreeg ik wel eens envelopjes met geld of cadeaukaarten van Jumbo in de brievenbus. Dat is nu bijna niet meer zo. Ik heb een paar hele lieve familieleden en vriendinnen die regelmatig wat geven. Ik betaal ook dingen uit eigen zak, maar soms lig ik er wakker van als ik niet genoeg geld heb om de kast aan te vullen.”

Gelukkig staat de Deurnese er niet helemaal alleen voor. “Mijn ‘compagnon’ Sandra helpt met het inzamelen en brengen van kleding en speelgoed naar de gezinnen. En met kerst – dan doe ik altijd iets extra’s – sluit Mijnke aan om tassen te vullen met luxere producten.”

Ze heeft maar één wens, en dat is dat ze dit laatste jaar positief kan afsluiten. “Als meer mensen of bedrijven met regelmaat doneren, dan hoef ik me daarover geen zorgen te maken. Misschien ga ik dan wel door met de Armoedekast, ook als mijn laatste gezin uit de schulden is.”

 

Wie Karin Hoeben wil helpen om armen te helpen, kan contact met haar opnemen via Facebook of bellen op nummer 06-23635208. De Armoedekast staat aan Amer 61 in Deurne.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen