Verschillende woningbouwverenigingen waaronder Bergopwaarts in Deurne, waarschuwen voor de aanbieder van een cursus die deelnemers zou leren hoe ze binnen enkele maanden een sociale huurwoning kunnen krijgen. Het bedrijf dat de cursus aanbiedt, beweert dat de training de enige legale manier is om sneller een sociale huurwoning te kunnen krijgen en wil met de methode ‘een steentje bijdragen aan de samenleving.’
De Deurnese woningbouwvereniging Bergopwaarts adviseert om vooral niet met de organisatie in zee te gaan: “De website destapnaarhuren.nl biedt een cursus aan van 1.500 euro per persoon om te leren hoe je binnen enkele maanden een sociale huurwoning kan krijgen. Er lijkt sprake te zijn van slimme marketing waarbij misbruik wordt gemaakt van de woningnood.”
‘Geen enkel bewijs’
De aanbieder van de cursus zegt dat er niets illegaals is aan haar werkwijze: “Er is zeker geen sprake van oplichting of fraude. Woningcorporaties hebben hier geen enkel bewijs van en kunnen ook geen gedupeerden benoemen. Ondanks dit, zetten zij toch ons bedrijf in een kwaad daglicht. Onze cursus is volkomen legaal en dit hebben wij voorafgaande laten onderzoeken door gespecialiseerde juristen.”
Bergopwaarts heeft daar andere gedachten over en waarschuwt daarom mensen die menen door de cursus meer kans te maken op een woning van de woningbouwvereniging: “We adviseren dringend om deze training niet te volgen. Er worden beloftes gedaan over sociale huurwoningen die niet kunnen worden waargemaakt.”
Onbekendheid
Het bedrijf achter de website van destapnaarhuren.nl zegt dat haar methode een vernieuwde manier is van woning zoeken, die door de onbekendheid heeft geleid tot de uitspraken van bijvoorbeeld Bergopwaarts: “Omdat de woningcorporaties dit niet kennen, gaan ze er van uit dat onze werkwijze onrechtmatig zou zijn. Ons bedrijf is ervan op de hoogte dat verschillende woningbouwcorporaties op hun website ons als fraudeurs aanmerken.”
Bergopwaarts gebruikt in haar waarschuwing de term ‘fraudeurs’ niet, maar noemt het wel een methode ‘waarbij misbruik wordt gemaakt van de woningnood’. Ook benadrukt de woningbouwvereniging dat deelnemers vast zitten aan een bijzondere clausule wanneer ze met de training beginnen: “Ze verplichten cursisten aan geheimhouding op straffe van een boete van 250.000 euro”, aldus Bergopwaarts.
‘Niet onderbouwd’
Het team van destapnaarhuren.nl zegt dat de uitspraken van de woningbouwverenigingen niet onderbouwd zijn: “Er is door wooncorporaties nimmer contact met ons opgenomen. Als wij de intentie hadden om mensen op te lichten of fraude te willen plegen dan hadden wij geen bedrijf opgericht maar waarschijnlijk onder de radar geopereerd en niet zoals nu in de openbaarheid. We nodigen de woningcorporaties uit om gewoon direct contact met ons op te nemen.”
Op de website destapnaarhuren.nl staat op dit moment te lezen dat er een aanmeldstop is en dat er later wordt gecommuniceerd wanneer mensen zich weer kunnen aanmelden voor de cursus.
Foto: archief DMG