Vorig jaar blies hij nog 104 kaarsjes uit en volgende maand zou hij 105 jaar zijn geworden; de altijd vrolijke Frans Dortant overleed afgelopen maandag op 104-jarige leeftijd. Hij was de oudste inwoner van Deurne.
Dat Dortant in in onze gemeente terechtkwam had onder meer te maken met dochter José die er al jaren woonde en de plek die er was in de Nieuwenhof voor hem en zijn vrouw die toen nog leefde.
Bakkerij
Oorspronkelijk komt Frans Dortant uit het Limburgse Heerderheide, waar hij in 1919 werd geboren als middelste telg van een groot gezin met tien kinderen. Tijdens een interview met DMG ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag in 2019, vertelde Dortant over zijn jeugd.
Al op zijn veertiende moest hij aan het werk om te voorzien in de kost. Voor drie gulden in de week werkte hij keihard in een bakkerij. Wat hij verdiende moest hij afgeven aan zijn ouders zodat er voldoende geld was om het twaalfkoppig gezin te onderhouden.
Mijnen
Na enkele jaren in de bakkerij ging Frans aan het werk in de mijnen, uiteindelijk gaf hij hier de brui aan en werd hij broodbezorger. Dit werk lag hem een stuk beter, maar na enige tijd, toen zijn vrouw in verwachting was van hun tweede kind, had hij geen andere keus dan toch weer de mijn ingaan. Hij werkte er zo’n twintig jaar en kon zich nog het gevloek en getier van de bazen herinneren: “Verschrikkelijk vond ik dat, maar dat was hoe het ging.”
Zelfs tot aan zijn laatste jaren was Frans Dortant zeer kwiek en helder voor zijn leeftijd. Nog tot nadat hij 100 jaar werd, bracht hij het Weekblad voor Deurne rond bij de 150 bewoners van De Nieuwenhof. Ook bakte hij regelmatig eitjes voor zijn medebewoners en bood hij een luisterend oor aan voor wie daar behoefte aan had. Zijn leven lang vond hij vertier in sport en jarenlang was hij lid van een kunstwielerclub. Trots toonde hij in 2019 boeken vol foto’s die getuigen van de acrobatische capriolen die hij uithaalde.
Nieuwenhof
Toen de gezondheid van zijn vrouw achteruit ging, verzorgde Dortant haar eerst nog thuis in het Limburgse Brunssum. Maar toen dit te zwaar voor hem werd, gingen ze op zoek naar verzorgingstehuis in de buurt. Daar bleek geen plek voor het echtpaar, maar in de Nieuwenhof in Deurne waren wel mogelijkheden.
De vrouw van Frans Dortant werd opgenomen op een verpleegafdeling en hijzelf betrok enkele verdiepingen hoger een kamer. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat zat Dortant aan de zijde van zijn grote liefde. Toen zij enkele maanden later overleed had hij al zo zijn draai gevonden op z’n nieuwe stek, dat hij besloot te blijven.
Dolletje
Dortant was altijd wel in voor een dolletje. Dat was ook elk jaar te merken als de burgemeester van gemeente Deurne hem kwam feliciteren als oudste inwoner. “Zijn tevredenheid en vriendelijkheid zijn echt ontzettend groot! Ik zie het als een wijze levensles”, zei toenmalig loco-burgemeester Marinus Biemans vorig jaar toen Frans Dortant 104 werd.
Foto: Marinus Biemans