Baldadige jongeren die in het centrum van Deurne rondhangen en vooral in de avonduren voor overlast zorgen, zijn niets nieuws. Verschillende bewoners van onder meer appartementen aan de Wolfsberg, de Torenstaat en het Martinetplein zeggen dat het probleem met tussenpozen al jaren speelt.
Toch lijkt het alsof er nu sprake is van een plotselinge toename van problemen in het centrum sinds de Jumbo-supermarkt aan de Stationsstraat vorige week aankondigde de winkel een uur eerder te sluiten omdat personeel zich tussen 21.00 en 22.00 uur niet veilig zou voelen.
Verband
In eerdere berichtgeving door het Eindhovens Dagblad werd een relatie gelegd tussen het initiatief van de supermarktketen om de deur eerder op slot te doen en het onveilige gevoel dat bewoners zouden hebben door de overlast van jongeren verderop in het centrum. Ook zou de burgemeester de problematiek volgens de krant bagatelliseren. “Het artikel in het Eindhovens Dagblad geeft geen juiste weergave van de werkelijkheid”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Ondertussen hebben wij ook vernomen dat de hoofdreden vanuit Jumbo over de eerdere sluiting niet het onveilige gevoel van medewerkers is, maar dat hier andere hoofdredenen aan ten grondslag liggen.”
Ook niet alle centrumbewoners zien het verband. “Ja, er is zeker overlast en die is op dit moment behoorlijk. Maar die is er met vlagen al jaren en heeft volgens mij niks te maken met de situatie bij de Jumbo of met een vrouw die op haar hoofd is geslagen met een curryfles aan de Helmondseweg, wat ik vandaag weer las”, vertelt een bewoonster van één van de appartementengebouwen in het centrum.
Andere jongeren
In het verleden hebben een aantal omwonenden al een keer een gesprek gehad met de burgemeester naar aanleiding van overlast. “Dat ging toen om een andere groep jongeren dan nu. Er zijn destijds vanuit de gemeente en politie acties ondernomen en daarna is het op een aantal losse incidenten na een stuk rustiger geweest. Bijvoorbeeld rond oud en nieuw is er altijd flink geknal van vuurwerk hier, maar dat is niet één bepaalde groep die daarvoor verantwoordelijk is”, aldus de bewoonster.
“Dat klinkt misschien onschuldig, maar omdat het een afgesloten privéterrein is, verwacht je dat dus niet en schrik je je rot.”
Dat de overlast de laatste weken weer toeneemt heeft volgens de centrumbewoners vooral te maken met het weer: “Nu de temperaturen ook in de avonduren hoger blijven, merk je dat meteen. Is het slecht weer, dan valt het vaak mee.” Vooral op het Martinetplein, bij de parkeergarage aan de Posthoek en de parkeerplaats van de Wolfsberg hangen volgens de omwonenden nu andere groepjes jongeren rond die voor een dreigende sfeer zorgen. De baldadigheden variëren van het gooien van zakjes meel en waterballonnen tot belletje trekken, vuurwerk afsteken en intimiderend gedrag tegenover voorbijgangers.
Onlangs is een aantal van de onverlaten op het gezamenlijke binnenterrein van een aantal appartementen op de eerste verdieping geraakt en heeft bij de voornamelijk bejaarde bewoners op de ramen staan bonken. “Dat klinkt misschien onschuldig, maar omdat het een afgesloten privéterrein is, verwacht je dat dus niet en schrik je je rot. Aan de andere kant spreek ik ook medebewoners die nergens last van hebben. Die zitten gelukkig voor hen net aan een kant waar je er minder van meekrijgt”, legt de bewoonster van het appartementencomplex uit.
‘Kwalletjes’
Een bewoner van één van de appartementen aan het Martinetplein bevestigt dat het gaat om een andere groep jeugd dan een aantal jaren geleden. “Het zijn verschillende groepjes lijkt wel. Eén ervan bestaat uit vrij jonge gastjes, maar dat zijn wel een stel heel irritante kwalletjes. Een paar ervan rijden ook heel hard met fat-bikes over het plein en scheren dan vlak langs mensen af. Ze hebben mij al eens met een spray bespoten en een andere keer waren ze alsmaar met een laserpen bij de appartementen aan het binnen schijnen.”
Een man die regelmatig op het Martinetplein moet zijn voor zijn werk, maakte het mee dat hij met een klant buiten na stond te praten en dat het groepje hen ineens omsingelde door alsmaar om hen heen te fietsen. Een andere keer werd hij plotseling door de jeugd met waterballonnetjes bekogeld, maar ze misten: “Ik heb ze gezegd dat ze de volgende keer beter moesten mikken.”
“Ik kan me voorstellen dat het voor iemand anders als dreigend over kan komen. Zeker als ze met een man of tien zijn en het in de avonduren gebeurt.”
Daarop kreeg de man een scheldkanonnade als antwoord: “Toen ik een sprintje inzette om ze achterna te gaan, wisten ze niet hoe snel ze weg moesten komen. Klinkt als kattenkwaad voor mij, maar ik kan me voorstellen dat het voor iemand anders als dreigend over kan komen. Zeker als ze met een man of tien zijn en het in de avonduren gebeurt.”
Volgens de bewoonster van de appartementen aan de Wolfsberg zijn er door de gemeente eerder al op bepaalde plekken zogeheten ‘mosquito’s’ geplaatst om de overlast tegen te gaan: “Dat zijn apparaten die een hoogfrequent geluid maken dat oudere mensen niet horen, maar jeugd wel. Die irritante toon zou de jongeren moeten verjagen. Ik had het idee dat het in het begin wel werkte, maar vraag me af of ze op dit moment wel aanstaan.”
Foto: Ramon van Hoek