23.1 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- DeurneTennis maakt plaats voor padel; ‘Zonder blijft TC Deurne niet levensvatbaar’

Tennis maakt plaats voor padel; ‘Zonder blijft TC Deurne niet levensvatbaar’

Naar verwachting kan er dit najaar een potje padel worden gespeeld bij TC Deurne. De club krijgt namelijk twee padelbanen. Het kostenplaatje? Zo’n 75.000 euro per baan. En het betekent het einde van tennisbaan 7, want die moet het veld ruimen voor de aanleg van deze banen.

Toch is de club blij met de goedgekeurde aanvraag. “Zonder padelbanen denken wij dat de tennisvereniging niet levensvatbaar blijft”, aldus Lars Bouma van de tennisclub. Hij is vanuit een commissie betrokken bij aanschaf van de nieuwe banen. “Allereerst zien we een vergrijzing en een daling van het aantal leden. Daarnaast blijkt uit een enquête binnen de vereniging dat ook onder tennissers veel animo is voor padel”, zegt Bouma.

“Tevens verwachten wij een flinke groei van het aantal leden na de aanleg van de padelbanen. We hebben informatie hierover opgevraagd bij andere tennisverenigingen in de buurt en hun ervaringen bevestigen dit.” De padelbanen zijn alleen bedoeld voor leden van de tennisclub.

Vergunning
Er moeten volgens Lars Bouma veel gegevens worden aangeleverd om een vergunning te krijgen om padelbanen aan te kunnen leggen. Met name geluid is een groot issue. Zo moet volgens Bouma vooraf een geluidsrapport worden overlegd dat op basis van een rekenmodel de geluidsopbrengst van de tennisbanen en de padelbanen weergeeft. Er zijn veel variabelen die meespelen waaronder het type ondergrond buiten de banen, de afstand tot woningen, hoeveel mensen er aanwezig zullen zijn en hoe onderhoud wordt gepleegd. Er wordt volgens Bouma verder in dit model geen rekening gehouden met overige geluidsbronnen zoals de N270. 

De tennisclub is ongeveer anderhalf jaar bezig geweest met de aanvraag. In het vooroverleg met de gemeente wordt gekeken of het überhaupt mogelijk is om de banen aan te leggen. In het traject van de vergunningaanvraag moeten alle gegevens worden aangeleverd. Daar komen steeds weer nieuwe opmerkingen over. Daarom duurt het volgens Bouma zo lang: “Bij ons liggen de padelbanen binnen de wettelijke grens en we hebben er goed contact over gehouden met de buren.”

Padel
Padel is een mix van tennis en squash en wordt gespeeld met vier personen op een rechthoekig veld. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang en is omringd door wanden. In bijna alle gevallen zijn de wanden een combinatie van glas en een hekwerk. Ook de wanden zijn onderdeel van het spel. De sport speel je met een padelracket en een padelbal. De puntentelling is gelijk aan die van tennis. “Het belangrijkste is dat iedereen het direct kan spelen. Tennis is een veel moeilijkere sport om te leren”, besluit Lars Bouma.

Oud-tennisser Tjerk Bogstra ziet de groei van de populariteit van padel als een bedreiging van het Nederlandse tennis. Hij legde afgelopen zondag uit dat het commercieel gezien een logische keuze is om over te schakelen op padel, maar dat het wel ten koste gaat van een andere sport. Beluister hieronder het interview met Bogstra op NPO Radio 1.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen