Wil je binnenkort op een vrijdagmiddag in het huwelijksbootje stappen? Dan ben je in het gemeentehuis van Deurne het duurste uit van alle gemeenten in de regio. In Deurne betaal je daar 512 euro voor, terwijl een soortgelijke vrijdagmiddagceremonie in buurgemeente Peel en Maas maar 210 euro kost. Dit blijkt uit het cijfers van het jaarlijkse onderzoek van ThePerfectWedding.nl.
“Vrijdag is van oudsher een erg populaire dag om te trouwen. Door die populariteit hebben sommige gemeenten lange wachttijden voor een vrijdagbruiloft. Het is mogelijk dat gemeenten hopen dat koppels een andere dag kiezen door de kosten te verhogen”, zegt oprichter Sarah Glasbergen van ThePerfectWedding.nl.
Goedkoopste
Van heel Noord-Brabant ben je het meeste kwijt voor een huwelijksceremonie op vrijdagmiddag in de gemeente in Geertruidenberg, waar dit 915 euro kost. Goedkoopste Brabantse gemeente is Heusden met 245,95. Wil je nog goedkoper trouwen op vrijdagmiddag, dan moet je de provinciegrens over naar Horst aan de Maas (334 euro) en Peel en Maas (210 euro).
Ook in de aan Deurne grenzende Brabantse gemeenten ben je een stuk goedkoper uit dan in onze gemeente. In Gemert-Bakel kost een vrijdagmiddagceremonie 492,90 euro, in Someren bent je 492 euro kwijt en in Asten 488 euro. Goedkoopste Brabantse gemeente in onze regio is Helmond met 430 euro.
Op andere plekken in Nederland is trouwen op vrijdagmiddag tot wel twee keer zo dan in Deurne. Landelijk spant Leeuwarden de kroon met een tarief van 1.043,76 euro, maar ook in Utrecht is trouwen in het gemeentehuis op vrijdagmiddag duur: 998,40 euro.
Voor het onderzoek heeft ThePerfectWedding.nl alle tarieven verzameld van de websites en legesverordeningen van de 342 Nederlandse gemeenten. Bij onvolledige informatie is contact opgenomen met de gemeenten zelf. Er is alleen gekeken naar ceremonies die in de middag plaatsvinden.
Het betreft ook alleen ceremonies die op het gemeentehuis plaatsvinden. Indien er verschillende zalen beschikbaar zijn, is het gemiddelde van de kosten genomen. Er is bij het onderzoek uitgegaan van een uitgebreide ceremonie. Soms geeft een gemeente ook de mogelijkheid tot een uitgeklede variant, een zogeheten ‘flitsceremonie’ of een ‘baliehuwelijk’. Deze opties zijn niet meegenomen in het onderzoek.
Foto: Pixabay