De meeste mensen staan er waarschijnlijk niet vaak bij stil hoe belangrijk het is dat er voldoende brandweerlieden paraat staan en ze goed voorbereid zijn op uiteenlopende situaties. Gelukkig is dat voor de teams van de brandweer in Deurne en Neerkant wel de hoogste prioriteit en trainen ze regelmatig bij oefeningen die voor buitenstaanders net echt lijken.
“Hoe realistischer, hoe beter”, zegt Daan van der Steijn. Hij is één van de jongere brandweermannen en inmiddels zo’n viereneenhalf jaar actief bij de post in Deurne. Eind vorige maand nam hij deel aan een grote training in Liessel.
Lotussen
Voorbijgangers in de Hoofdstraat dachten misschien dat er dinsdag 18 juni iets ernstigs aan de hand was vanwege de brandweerwagen voor de deur van het Lijssels Vertier, maar het was gelukkig slechts een oefening. “We trainden daar met de brandweer van Deurne en Neerkant samen met EHBO Liessel. Deze keer waren er ook elf lotussen bij aanwezig. Dat zijn mensen die getraind zijn in het zo realistisch mogelijk spelen van de rol van een slachtoffer”, zegt Van der Steijn.
Het oefenen met ‘echte’ slachtoffers is heel anders dan met poppen vertelt de jonge brandweerman: “Bij de inzet van lotussen komt de situatie nog dichter bij de realiteit. Je loopt dan tegen heel andere dingen aan die je met een pop nooit meemaakt. Bijvoorbeeld dat het ook heel belangrijk is hoe wij als team onderling tactisch communiceren. Je wilt bijvoorbeeld niet dat een slachtoffer dat al angstig is allerlei misschien vreselijke dingen hoort over de situatie waardoor de persoon zich nog minder prettig gaat voelen.”
Voorbereiding en planning
Bij zo’n oefening komt niet alleen ter plekke een heleboel kijken, maar er gaat ook een zeer uitgebreide voorbereiding aan vooraf. “De setting bij het Lijssels Vertier was een situatie waarbij er zogenaamd brand uitbrak tijdens een feest”, legt bevelvoerder Luc Naus uit. “Daarbij had een frituurpan vlam gevat en het vuur had zich via de afzuigkap door de schoorsteen al naar de zolder uitgebreid. Om de oefening nog uitdagender te maken, lagen de slachtoffers verspreid door het hele pand. Het vergt een heel gedetailleerde voorbereiding en planning om dat allemaal goed in scène te zetten en zo echt mogelijk te laten lijken. Op die manier kunnen we ook in een echt geval goed beslagen ten ijs komen.”
Naast de oefeningen op locatie krijgen de leden van de brandweerteams ook regelmatig trainingen op de posten zelf. “Daarbij leer je de elementaire technieken en de omgang met het materiaal. Ook oefenen we daar bijvoorbeeld met het openknippen van auto’s. Want we komen niet alleen in actie bij branden, maar assisteren ook bij andere incidenten zoals een verkeersongeluk”, vertelt brandweerman Van der Steijn.
Nieuwe mensen werven
Op dit moment heeft de post in Deurne 26 brandweerlieden en één zogeheten ‘opspringer’ ter beschikking en de post in Neerkant 18 personen. Voor nu nog voldoende, maar om dit aantal op peil te houden moeten er eigenlijk jaarlijks twee nieuwe brandweerlieden instromen. “Op dit moment gaat dat nog goed”, zegt bevelvoerder Naus. “Maar om uiteenlopende redenen zijn er ook mensen bij die op een gegeven moment stoppen. Dat kan zijn vanwege verhuizing, verandering in werk of privéleven of door gezondheidsomstandigheden. Daarom is het belangrijk dat we daar nu al op anticiperen en nieuwe mensen werven.”
Om de noodzaak voor nieuwe aanwas onder de aandacht te brengen houden de brandweerposten van Deurne en Neerkant regelmatig open dagen. “Dan kunnen mensen kennismaken met wat er allemaal komt kijken bij het zijn van brandweerman of – vrouw. Dat is namelijk heel divers”, legt Daan van der Steijn uit. “Je weet nooit wanneer je pieper afgaat of wat er gaat gebeuren, dat is bij elke uitruk weer helemaal anders. Dat is voor mij ook één van de mooie dingen aan dit vak. Want het is niet een hobby die je er zo even bij doet.”
‘Best pittig’
Van der Steijn moest zijn brandweeropleiding en het werk als brandweerman zien te combineren met het tegelijkertijd volgen van een studie: “Dat is best pittig en als je lid wordt van de vrijwillige brandweer moet je van te voren natuurlijk goed nadenken over de wat het allemaal inhoudt. Je moet het bijvoorbeeld bespreken met je partner, je gezin en met je werkgever. Eigenlijk moet je het zien als een parttime job.”
Veel mensen denken vanwege de term ‘vrijwillige brandweer’ vaak dat er geen beloning tegenover het werk staat, maar Daan vertelt dat dit niet klopt: “Het is een begrijpelijk misverstand. Als vrijwilliger bij de brandweer krijg je een vergoeding voor je inzet. Het is ook geen vrijblijvende functie; er wordt ook van je geëist dat je een bepaald opkomst percentage behaalt.”
Dankbaar
Nog belangrijker dan de beloning is voor Van der Steijn het werk zelf en wat je ervoor terugkrijgt op een heel andere manier: “Het werk van de brandweer is mooi en dankbaar, maar ook dynamisch en soms spannend. Je zet je in voor de maatschappij en voor de veiligheid van de mensen in je omgeving. Daarnaast is het teamwerk en de vriendschap met je collega’s ook heel belangrijk.”
Wie interesse heeft om aan de slag te gaan te gaan bij de brandweerpost in Deurne of Neerkant, kan zich aanmelden via brandweerpost Deurne of brandweerpost Neerkant. Meer informatie vind je op jouwbrandweer.nl.
Foto’s: Walter van Bussel