16.5 C
Deurne
maandag 25 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneFilmfestival Nacht van het Witte Doek pakt groots uit in Deurne tijdens...

Filmfestival Nacht van het Witte Doek pakt groots uit in Deurne tijdens 33ste editie

Al 33 jaar vinden Deurne in het laatste weekend van augustus een groot aantal filmvoorstellingen en culturele activiteiten plaats tijdens De Nacht van het Witte Doek. Vrijdagavond gaat het grootste en oudste gratis toegankelijke filmfestival van Nederland weer van start op diverse plekken in Deurne.

Bij het evenement zijn zowel topfilms voor het grote publiek te zien als bijzondere kleinere kwaliteitsfilms en regionale producties. In totaal draaien er ruim dertig films verspreid over tien locaties.

Film Talent Award Brabant
Naast de filmvertoningen op verschillende binnen- en buiten locaties is er ook een uitgebreid randprogramma met een masterclass filmanalyse op zondagochtend, diverse livemuziekoptredens en voor- en nabesprekingen bij een groot aantal films. Er vinden ook verschillende kinderactiviteiten plaats, waaronder de creatieve workshop ‘De Magie van het Witte Doek’ op zaterdagmiddag en een ‘Techniek-Doe-Plein’ op zondagmiddag. Verder vindt voor de derde keer de uitreiking van de Film Talent Award Brabant (FTAB) plaats. Dit is een stimuleringsprijs die wordt uitgereikt aan filmstudenten voor de twee beste Brabantse afstudeerproducties van dit jaar.

Vrijdagavond kunnen bezoekers van het festival kijken naar blockbusters als ‘Dungeons & Dragons: Honor among Thieves’ op de Markt of ‘Barbie’ in Cultuurcentrum Deurne. Bij Museum De Wieger draait het filmdrama ‘Das Lehrerzimmer’ en in het Dinghuis wordt de indrukwekkende film ‘Sound of Freedom’ vertoond. De bekroonde animatiefilm ‘The Boy and the Heron’ is te zien in jongerencentrum de Roos en voor kinderen wordt ‘The Super Mario Bros Movie’ vertoond in het cultuurcentrum.

‘De Gloeiige’
Ook de bijzondere film ‘De Gloeiige’ van de Deurnese kunstenaar Erik van Lieshout draait op vrijdagavond. Om 19.00 uur is de rauwe productie te zien in de Rabo Cultuurzaal van het CCD. Van Lieshout heeft de videokunst/documentaire opgenomen in de Deurnese Peel (Het Riet) om de kloof tussen het platteland en de stad in beeld te brengen. In deze film komen een groot aantal Deurnenaren aan het woord. ‘De Gloeiige’ wordt ook vier maanden lang vertoond in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Erik van Lieshout gaat na de film met bezoekers in gesprek. Directeur Katjuscha Otte van Museum De Wieger treedt daarbij op als moderator tussen Van Lieshout en het publiek en zal zelf ook vragen aan de filmmaker stellen.

In het CCD kan vrijdagavond verder worden gekeken naar een selectie van vier films, gemaakt door leerlingen van het Peellandcollege, Varendonck College en Willibrord Gymnasium, in samenwerking met Filmhub Zuid en de Peelpioniers. De makers worden na de vertoning geïnterviewd.

Human Forever
Op zaterdag zijn er vanaf 10.00 uur tot laat in de avond verschillende activiteiten in het cultuurcentrum in het kader van De Nacht van het Witte Doek. Er worden acht films in twee zalen vertoond, waaronder drie documentaires. Ook vindt ’s middags de uitreiking van de Film Talent Award Brabant plaats.

Daarnaast kan een fototentoonstelling worden bekeken in de kelder van het CCD met portretfoto’s van ouderen uit Deurne in kleinschalige woonvoorzieningen. Deze expositie wordt om 10.00 uur geopend door de 100-jarige Tiny Remmen-De Martines uit Deurne en hangt samen met de documentaire ‘Human Forever’, die daarna vertoond wordt in het cultuurcentrum.

De drie films die worden getoond, zijn persoonlijke documenten over de relatie met kwetsbare anderen of de eigen kwetsbaarheid en zijn in diverse media bejubeld. ‘Human Forever’ belicht de verschillende manieren waarop in diverse landen wordt omgegaan met dementerenden. In de documentaire ‘Hoofd Stuk’ staat de relatie centraal van filmmaakster Lieke Anna Haertjens met haar moeder die een hersenbloeding heeft gehad. De documentaire ‘Toon W. is hersteld’ gaat over het bijzondere leven van Toon Walravens, waarin hij ooit begon als crimineel en eindigde als beleidsadviseur. Makers Lieke Anna Haertjens en Toon Walravens gaan na afloop van de filmvertoningen in gesprek met het publiek.

Film Talent Award Brabant
Vanaf 13.30 uur is in Cultuurcentrum Deurne het podium gereserveerd voor de uitreiking van de Film Talent Award Brabant (FTAB). Hierbij worden de zeven genomineerde films gedraaid, waarna een vakjury de winnaars kiest in de categorie documentaire en de categorie fictie. De bezoekers in de zaal bepalen welke documentaires of films de publieksprijs krijgen.

De prijzen worden uitgereikt door acteur Mike Weerts en wethouder Riny van Rinsum. Eefke Boelhouwers presenteert de middag rond de FTAB. Ze was in het verleden radiopresentatrice bij omroep Brabant en is tegenwoordig betrokken bij het management van zangeres Anneke van Giersbergen en andere creatievelingen.

Movie Saturday
In samenwerking met Stichting Nacht van het Witte Doek vindt ondertussen van 09.00 tot 20.00 uur op DMG Radio Movie Saturday plaats, Hierbij wordt elf uur lang alleen muziek gedraaid die afkomstig is uit de soundtracks van de grootste bioscoopfilms aller tijden. Ook krijgen de luisteraars de hele dag updates over de films die te zien zijn bij het festival en worden ze op de hoogte gehouden van de uitreiking van Film Talent Award Brabant (FTAB). Daarnaast maken luisteraars kans op een eigen openlucht thuisbioscoop, die te winnen is wanneer het Movie Alarm afgaat.

Lees ook: Win je eigen openlucht thuisbioscoop bij DMG Radio tijdens Movie Saturday

Naast de activiteiten in het cultuurcentrum verzorgt Museum de Wieger zaterdagmiddag op de Markt een gratis workshop voor kinderen over ‘De Magie van het Witte Doek’.

Bijzondere locaties
Zaterdagavond zijn er diverse films te zien op bijzondere locaties in Deurne. Zo is aan het begin van de avond de film ‘Sweet Dreams’ te zien in beddenspeciaalzaak Van de Mortel in de Stationsstraat. Deze film, die een Gouden Kalf heeft gekregen voor de regie, gaat over de waanzin van het late kolonialisme en brengt deze zwartgalligheid met humor en nuance.

Het historische drama ‘Jeanne du Barry’ over een affaire die de Franse monarchie op haar grondvesten deed schudden, wordt vertoond in de schaduw van het Kasteel van Deurne. Voorafgaand aan de film is er live muziek van de band Reel to Real.

De literaire thriller en wraakfilm ‘Het Smelt’ wordt vertoond in de tuin van Museum de Wieger. Het verhaal is gebaseerd op de bestseller van Lize Spit en wordt ingeleid met een bijdrage door Gerlinda Heywegen. Bij de Ossenbeemd draait zaterdagavond de documentaire ‘Gerlach’. Een innemend en inspirerend portret van boer Gerlach die zich probeert staande te houden onder de rook van Schiphol. Na de film gaat regisseur Luuk Bouwman in gesprek met het publiek.

Op de Markt wordt zaterdagavond de snoeiharde en stoere Deense film ‘The Promised Land’ met Mad Mikkelsen vertoond. Voorafgaand aan deze film is er livemuziek van de band Gipsy Mood.

‘Dorp Zonder School’
Op zondagmiddag worden diverse kinderfilms vertoond en is er aandacht voor documentaires. Ook is er een masterclass Filmanalyse voor filmliefhebbers. Deze wordt gegeven door filmdocent Twan Arts en gaat over ‘De Taal van Cinema’, waarbij hij fragmenten uit verschillende films laat zien. Aansluitend aan de masterclass wordt de film ‘Killers of the Flower Moon’ vertoond; een huiveringwekkend waargebeurd verhaal dat met een sterrencast onder leiding van Martin Scorsese een bedachtzame en adembenemende film heeft opgeleverd.

In het CCD wordt de documentaire ‘Dorp Zonder School’ van Daan Willekens uit Deurne vertoond, waarin het verhaal over Basisschool De Driehoek in Griendtsveen wordt verteld. Na de vertoning van de documentaire is er een gesprek met vertegenwoordigers van de ouders, de bestuur, de medezeggenschapsraad (MR) en de docenten van de school. Ook de makers en de regisseur zijn hierbij aanwezig.

Anselm Kiefer
In Museum de Wieger kan het publiek kijken naar de documentaire/kunstfilm ‘Anselm’ over de provocatieve Duitse kunstenaar Anselm Kiefer. Museumdocent Joost van den Einden gaat na de film in gesprek met het publiek. Tijdens de vertoning zijn kunstenaar Jan Althuizen en ontwerper Vera Nooijen aan het werk in een live-atelier en is er muziek van Benthe Krolle.

Festivalbezoekers kunnen bij Holtens Molen binnen in de Molenbelt kijken naar de documentaire ‘Heggeweer’, over een groep Gelderse boeren die een bijdrage levert aan agrarisch natuurbeheer. In de Loonzagerij is gelegenheid om na te praten, terwijl er livemuziek is van Peel Jam. Hierbij zijn ook leden van de Agrarische Natuurvereniging sPeelslandschap aanwezig.

‘Techniek Doe-Plein’
Kinderfilms draaien zondag in het CCD, in kledingwinkel DwarZ Kidz, op de Markt, op het Rijtven en in de zaal boven de Borrel. Ook kunnen kinderen zich op zondagmiddag vermaken op het Anna Terruweplein bij het ‘Techniek Doe-Plein’. Daar vinden verschillende leerzame activiteiten plaats voor de jeugd, die worden verzorgd door lokale bedrijven, Hightech Helmond-de Peel en Holtens Molen. Ook lopen de leden van theatergroep Wizzel rond en worden er pannenkoeken gebakken door vrijwilligers van Holtens Molen.

Voor de raceliefhebbers kan er vanaf 15.00 uur op de Markt worden gekeken naar de live-uitzending van de Formule 1-wedstrijd op het circuit in Zandvoort.

Meer informatie en aanvangstijden van alle filmvoorstellingen en activiteiten vind je op www.nachtvanhetwittedoek.nl.

Foto: archief DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen