De huishoudens in de gemeente Deurne met een laag inkomen en een zeer hoge energierekening komen aanzienlijk meer geld tekort dan gemiddeld in Nederland bij soortgelijke gezinnen. Waar deze huishoudens in Deurne door energiearmoede per jaar gemiddeld 623 euro te weinig hebben voor gas en elektriciteit, ligt dat landelijk gemiddeld op 472 euro. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van TNO naar de mate van energiearmoede bij huishoudens.
Uit een eerdere studie van het onderzoeksinstituut in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek dat vorig jaar naar schatting 400.000 huishoudens in ons land kampte met energiearmoede. “In de Monitor Energiearmoede die we eerder dit jaar samen met het CBS publiceerden, meten we het aantal huishoudens met energiearmoede maar niet het niveau, de diepte, van energiearmoede. Maar energiearmoede is bij het ene huishouden dieper dan bij het andere”, vertelt Peter Mulder van TNO.
“Met de methode van de energiearmoedekloof, die we nu voor het eerst gebruiken, kunnen we niet alleen de welvaartswinst meten als gevolg van een lager aantal energiearme huishoudens, maar ook de welvaartswinst van veranderingen in het niveau van energiearmoede en van veranderingen in ongelijkheid tussen energiearme huishoudens”, legt Mulder als hoofdauteur van het onderzoek uit. “Dit bedrag kan de vorm aannemen van een hoger inkomen of een lagere energierekening door compensatie of lagere energieprijzen.”
De studie ging uit van verschillende energieprijsniveaus (laag, midden en hoog) zonder compensatiemaatregelen. Uit het onderzoek blijkt dat bij een midden energieprijs de totale energiearmoedekloof 250 miljoen euro per jaar bedraagt. Dit is het totale bedrag dat alle energiearme huishouden samen per jaar nodig hebben om boven de energiearmoede drempel uit te komen. Voor de gevallen in Deurne zou volgens TNO in totaal 400.000 euro voldoende zijn om de problemen op te lossen.
Foto: Pixabay