12.4 C
Deurne
zondag 24 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneBrabant wil 215.000 nieuwe woningen bouwen; ‘Zaak om de vele plannen ook...

Brabant wil 215.000 nieuwe woningen bouwen; ‘Zaak om de vele plannen ook daadwerkelijk te realiseren’

In Brabant zijn er plannen voor de bouw van in totaal ruim 215.000 woningen. De plancapaciteit ligt hiermee vrijwel op het hoogste niveau sinds het begin van de provinciale metingen in 2005. Dat blijkt uit het Kwartaalbeeld Woningmarkt Noord-Brabant, waarin de belangrijkste trends en ontwikkelingen over bevolking, bouwen en wonen zijn weergegeven.

Met al die plannen kan de komende 10 jaar ruimschoots worden voorzien in de woningbehoefte. Provinciale prognoses laten zien dat tussen 2024 en 2034 een planaanbod nodig is voor de bouw van zo’n 155.000 woningen. Dit om de huishoudensgroei op te vangen, woningtekorten terug te dringen en woningen die gesloopt worden te vervangen.

Passende oplossing
Ook in Deurne is het hard nodig dat er meer woonruimte komt omdat in onze gemeente de verwachting is dat het aantal huishoudens in elk geval tot 2030 blijft toenemen. “De stijging wordt nagenoeg geheel veroorzaakt door eenpersoonshuishoudens en een toenemend aantal senioren. Daarmee verandert de woonbehoefte. Voor eenpersoonshuishoudens of senioren is de traditionele eengezinswoning niet altijd een passende oplossing. De behoefte aan meer betaalbaar en divers woningaanbod neemt toe”, aldus gemeente Deurne.

Lees ook: Er moeten 1800 nieuwe woningen in Deurne komen maar niet iedereen is daar blij mee

Volgens opgaven van de Brabantse gemeenten is de totale plancapaciteit voor de voorliggende 10-jaarsperiode ruim 190.000 woningen groot. Dat is 25 procent boven de benodigde capaciteit. Hiervan behoren circa 65.000 woningen tot het harde planaanbod, dit zijn onherroepelijke of door gemeenteraden vastgestelde plannen. In Brabant is er van jaar op jaar steeds voor zo’n vier ‘bouwjaren’ aan harde plannen beschikbaar.

‘Daadwerkelijk realiseren’
“Aan plannen geen gebrek”, aldus Wilma Dirken, gedeputeerde Ruimte en Wonen van de provincie Noord-Brabant. “Het is nu vooral zaak de vele plannen die er zijn ook daadwerkelijk te realiseren. Daar moet vooral onze energie op gericht zijn.” Hoewel dit per gemeente verschilt liggen er hierbij vaak ook nog kwalitatieve opgaven om woningbouwplannen ‘bij te schaven’. Bijvoorbeeld om plannen meer betaalbaar te maken, meer te richten op het huisvesten van ouderen of op de bouw van nieuwe, collectieve woonvormen.

Dat blijkt ook uit de woonvisie van gemeente Deurne: “Gelet op de opbouw van de woningvoorraad in Deurne met veel vrijstaande woningen, is met name in de koopsector doorstroming alleen niet het antwoord op de behoefte van starters en jonge gezinnen.” De prioriteit moet daarom volgens de gemeente liggen bij zelfstandig wonende senioren, (her)starters, jongeren en kwetsbare doelgroepen. “Door hierbij ook stevig in te zetten op innovatieve, conceptuele bouwvormen en deze technieken flink op te schalen kan eveneens worden bijgedragen aan het verhogen van het bouwtempo en de betaalbaarheid van de bouw”, zegt gedeputeerde Dirken.

Hogere groei gewenst
Dat versnelling van de woningbouw nodig is, blijkt volgens de provincie duidelijk uit het kwartaalbeeld: “Provinciale ramingen laten zien, dat de woningvoorraad tot 2035 gemiddeld genomen met ruim 13.500 woningen per jaar moet toenemen. Zeker de eerstkomende jaren tot 2030 is een hogere groei gewenst en nodig.”

De provincie heeft verschillende maatregelen genomen om de woningbouw te versnellen, waaronder het partnerschap in de regionale woondeals met gemeenten en woningcorporaties: “Dit zorgt voor een gecoördineerde aanpak en versnelt de uitvoering van bouwplannen.” Aan zogenoemde versnellingstafels overleggen bouwbedrijven, woningbouwcorporaties, gemeenten, provincie en Rijk per regio over knelpunten en manieren om het tempo van de woningbouw te verhogen.

Flexpoolregeling
Daarnaast is er de provinciale flexpoolregeling, die extra capaciteit en ondersteuning aan gemeenten biedt om woningbouwplannen sneller te verwerken. Gemeenten kunnen met deze middelen bestaande krachten meer uren laten werken of nieuwe mensen tijdelijk inhuren. Ook in Deurne is gebruik gemaakt van deze regeling om tijdelijk een medewerker aan te nemen die de toetsing van bouwplannen ondersteunt.

Hierdoor konden onder meer projecten in de Rijtse Vennen, Katoenstraat, Spoorzone en Vlierdenseweg-Eikelstraat drie tot zes maanden eerder starten. “Met deze bijdrage laat de provincie duidelijk zien dat we samen voor hetzelfde gaan: een versnelling van de realisatie van woningen. Daar zijn wij, maar vooral onze woningzoekenden blij mee”, zegt wethouder Helm Verhees van gemeente Deurne.

Ten slotte biedt de provincie ondersteuning voor specifieke doelgroepen. Er zijn middelen beschikbaar gesteld voor het opstellen van regionale woonzorgvisies, gericht op aandachtsgroepen en ouderen.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen