13.8 C
Deurne
dinsdag 21 maart 2023
Home- DeurneEr moeten 1800 nieuwe woningen in Deurne komen maar niet iedereen is...

Er moeten 1800 nieuwe woningen in Deurne komen maar niet iedereen is daar blij mee

De gemeente Deurne wil de komende jaren 1800 nieuwe woningen realiseren. Een ambitieus plan om de woningnood in Deurne aan te pakken en een ontwikkeling waar woningzoekenden natuurlijk blij mee zijn. Maar waar komt dat enorme aantal woningen dan te staan en hoe kijken omwonenden van de plekken voor nieuwe woningbouw daar tegenaan?

Van ongeveer 1200 woningen die de gemeente wil laten bouwen, is al duidelijk waar ze moeten komen staan. In sommige gevallen is nog vooronderzoek naar de bouwmogelijkheden nodig of moeten bestemmingsplannen worden aangepast maar op andere plekken zijn de plannen al vergevorderd.

Bezwaren
Bij een aantal van de bouwvoornemens zijn er bezwaren binnengekomen en via social media wordt veel gereageerd op de plannen voor de 1800 nieuwe woningen, variërend van “En dan moet ik in de krant lezen dat er een heel nieuwe wijk tegenover mij verrijst” tot “ik snap dat er seniorenwoningen bijgebouwd moeten worden maar waarom in mijn achtertuin?” Toch ligt er al sinds 9 maart van vorig jaar een document dat bij de hele raad van de gemeente bekend is met daarin een groot gedeelte van de plannen en bouwplekken voor de 1800 woningen.

Inventarisatie
Waar moeten al deze huizen en appartementen dan precies komen staan en hoe gaat dat er uitzien? Dat vragen veel inwoners van Deurne zich af. DMG maakte een inventarisatie van alle plaatsen waar plannen zijn voor nieuwe woningen die tot nu toe bekend zijn.

Deurne-centrum
In Deurne moeten er in het centrum op de plek van de oude huishoudschool aan de Kruisstraat/Albert Schweitzerstraat 53 appartementen komen die in het eerste kwartaal van 2021 klaar moeten zijn.

Daarnaast komen er in de Kerkstraat en Molenstraat op verschillende plekken in totaal 50 appartementen bij en op de plek van Molenstraat nummer 45 nog eens 10 appartementen. Aan de Lage Kerk wordt plaats gemaakt voor 37 appartementen in het centrum en aan de Posthoek in totaal 26. Op de plek van het voormalige politiebureau aan de Hogeweg moeten ongeveer 20 nieuwe appartementen komen.

Aan de Visser komt daarnaast een gelegenheid voor 16 onzelfstandige wooneenheden in één pand. De Flemingstraat/Kruisstraat krijgt er 4 huizen bij en in de Derpsestraat komen 24 kleine appartementen. Op de plek van Stationsstraat 111 komen 8 appartementen. Waar vroeger de wasstraat van Dielissen stond, moeten 15 woningen worden gebouwd. Aan de Dunantweg 12 iets buiten het centrum worden in de oude verpleegsterflat 27 kleine appartementen gecreëerd.

Ook net buiten het centrum moet een een grote nieuwe wijk verrijzen op de plek van het oude Boerenbond/Voergoep Zuid-terrein aan de Stationsstraat met ongeveer 200 woningen en appartementen. Nog iets verder weg van het centrum aan de Haspelweg op de plek van het oude Hub van Doornecollege komen 71 woningen en appartementen . Daarnaast komt op dezelfde locatie nog een woning en een pand met 20 zorgplaatsen.

Zeilberg/Koolhof
Ook in de Zeilberg wordt een deel van de 1800 nieuwe woningen geplaatst zoals in de Irenestraat waar 18 nieuwe huizen moeten komen en aan het Christinaplantsoen 26 nieuwe woningen. Aan de Mariastraat waar de oude gymzaal heeft gestaan, komen 2 huizen. Op de grens van de Zeilberg en Koolhof komen op een braakliggend terrein tussen bestaande bebouwing 3 patiowoningen naast Eendracht 5. De daar te bouwen woningen stuiten bijvoorbeeld al op verzet van omwonenden die vrezen dat de nieuwe huizen het uitzicht in hun tuin gaan belemmeren en dat dit waardevermindering voor hun eigen woningen betekent.

Heiakker
Sommige wijken breiden minder fors uit in de plannen zoals de Heiakker. Daar komen in de buurt van de Patrijs 20 verpleeghuisplaatsen.

St. Jozefparochie
In de St. Jozefstraat wordt het oude pand waar vroeger discotheek Liberty en later Top Teak zat, omgebouwd tot 6 appartementen. Op de plek van Zalen van Bussel komen er in de wijk nog eens 23 woningen en appartementen bij. Aan de Vlierdenseweg/Eikelstraat wordt plaats gemaakt voor 37 woningen en op de Hoek Beukenstraat-Burgemeester Roefslaan waar nu garageboxen staan, komt ruimte voor 2 woningen. Ook staan er 2 nieuwe woningen gepland voor de Steenovenweg 58.

Spoorzone
Aan de Katoenstraat in de Spoorzone is plek ingeruimd voor nog eens 50 extra woningen. Op dit moment wordt gewerkt aan 12 nieuwe appartementen in de particuliere sector aan het stationsplein en in het Middengebied van de Spoorzone komen ook nog eens 50 woningen en appartementen.

Rijtse Vennen
In de wijk De Rijtse Vennen moeten 60 nieuwe woningen worden toegevoegd. Tegenover de wijk komen er aan de Kleine Bottel 3 woningen bij, aan de Verlengde Pastoor Jacobsstraat/Kleine Bottel 10 woningen en aan de Binderendreef/Kleine Bottel nog eens 15 woningen.

Walsberg
Het aantal nieuwe woningen in de Walsberg is beperkt, daar staan ongeveer 6 nieuwe woningen gepland aan de Hemelrijkseweg bij de kerk. Naast de plekken die al aangeduid zijn per wijk, is het plan om ook nog circa 60 woningen op andere plekken te bouwen met maximaal 2 woningen bij elkaar.

Liessel
Aan de Hoofdstraat 25-25A in Liessel wordt een pand omgebouwd tot 5 woningen. Iets verderop aan de Hoofdstraat 51/53 komen 14 appartementen. Met de herontwikkeling van de bedrijvenlocatie aan het Loon 3 moet plaats komen voor ongeveer 20 woningen. Op de plek van Vossenweg 13,15 en 17 moeten circa 25 woningen en appartementen worden gebouwd en bij ‘t Hofke 21 appartementen van Bergopwaarts. Verder komen er in Liessel op diverse locaties 1 of 2 woningen, in totaal gaat het daarbij om 10 woningen.

Vlierden
Op de plek van het voormalig Jeugdveldje komen in Vlierden 20 woningen plus ongeveer 16 woningen in de vervolgfase van het project Vlierden-Zuid. Nog eens 9 woningen worden op diverse locaties gebouwd met maximaal 2 huizen bij elkaar.

Neerkant
In Neerkant worden aan de Bakkershof de laatste 3 woningen toegevoegd. Daarnaast moeten er 12 nieuwe woningen komen op de plek van de voormalige Boerenbond aan de Dorpsstraat 35-39 en aan de Meistraat-Zaadweg wordt onderzocht of er ook nieuwbouw kan plaatsvinden. Op diverse locaties van maximaal 2 woningen bij elkaar, komen er over Neerkant verspreid nog eens 11 woningen bij.

Helenaveen
In Helenaveen komen 2 woningen aan de Rector Nuijtstraat/Soemeersingel en achter de gouden Helm aan het Turfveldje/Maatschappijstraat 16 nieuwe huizen. Verder komen er op diverse locaties nog 2 woningen bij die particulier worden gebouwd.

Buitengebied
Aan de Korte Zeilkens komt ruimte voor 4 woningen, ter hoogte van Liesselseweg 239 staan 5 woningen gepland en aan de Milhezerweg 74 wordt onderzocht of er 24 woningen kunnen komen. Ook wordt er onderzoek gedaan op  de Munitiestraat naar 8 woningen in een ‘nieuwe woonvorm’. Op diverse locaties komen in het gebied nog 23 woningen, waarvan 12 oude huizen zijn die worden gesloopt en waarvoor nieuwbouw in de plaats komt te staan.

Foto’s: Banbouw, Van Santvoort Makelaars, Nieuwbouwdeurne.nl, Bots Bouwgroep, Bots Wonen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen