13.1 C
Deurne
donderdag 3 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneDeelnemers bijeenkomst Zorgsamenbuurt geven spelenderwijs richting aan hun toekomstige woonomgeving

Deelnemers bijeenkomst Zorgsamenbuurt geven spelenderwijs richting aan hun toekomstige woonomgeving

‘Welkom in jullie nieuwe buurt’, zegt een vriendelijke vrouw bij de ingang. Een andere vrouw hangt een straatnaambordje om bij bezoekers. ‘U woont in de Buurtstraat.’ Mensen nemen plaats aan de tafels met hun straatnaam erop. De participatiebijeenkomst van Burgerinitiatief Zorgsamenbuurt Deurne is begonnen.

Het is duidelijk dat deze bijeenkomst niet louter draait om het spuien van informatie door de organisatie. Het burgerinitiatief, opgezet door KBO kring Deurne, ZorgboogExtra en de ledenraad van Rabobank Peelland Zuid, zet zich in voor een omgeving waarin mensen naar elkaar om kijken, ofwel een ‘Zorgsamenbuurt’. Vandaag wil de initiatiefgroep van Deurnese bewoners horen hoe zij dit voor zich zien.

Zo’n vijftien mensen zijn erop af gekomen, voornamelijk ouderen. De meeste kennen elkaar niet, vandaar dat iedere tafel begint met een kennismakingsrondje. Aan het Ontmoetplein blijken allemaal geboren Deurnenaren te ‘wonen’ op één na. De meeste zijn hier omdat ze inzien dat zorg van instanties in de toekomst niet meer vanzelfsprekend is.

‘Bestaat er straks nog wel zorg?’
Dat geldt ook voor mevrouw Van de Laak. “Ik werk zelf al mijn hele leven in de zorg, maar ik vraag me af: ‘Hoe zit dat als ik straks hulpbehoevend ben? Bestaat er dan nog wel zorg?’ Daarom vind ik dit plan, dat inzet op zorgen voor je medemens, een ontzettend goed initiatief.”

Nu iedereen zijn ‘buren’ kent in de toegewezen straat, kan het spel Kijk op de Wijk beginnen. In het midden ligt een spelbord met zeskantige gekleurde vakjes. Die zijn nu nog leeg, maar zullen spoedig gevuld worden. Een van de twee spelleiders, de dames van de ontvangst, komt langs met een kaartje met daarop het fictieve personage ‘Carla’.

“Carla komt bij jullie in de straat wonen. Haar man heeft dementie en woont in een verpleeghuis. Om op loopafstand van hem te zijn, komt ze nu hier. Carla loopt moeizaam en is pas gevallen. Ze vindt het moeilijk om zelf om hulp te vragen. Wat roept dit bij jullie op?”

‘Bekend maakt bemind’
De reacties onder de ‘buurtbewoners’ volgen elkaar rap op. Iemand vraagt: ‘Hebben wij zo’n dorp waarin je niet meer weet wie er naast je woont?’ ‘Absoluut niet’, reageert een ander. Iemand vertelt dat hij al verschillende keren mensen geholpen heeft die bijvoorbeeld omvielen met hun scootmobiel. ‘Ik kende ze niet, maar ik help wel.’

Hulp aan anderen is een van de pijlers waarop de toekomstige Zorgsamenbuurt gestoeld is. Sociaal planoloog Hylke Huizinga heeft het net in haar inleidende presentatie nog verteld: “Bekend maakt bemind. Als mensen elkaar kennen, doen ze meer voor elkaar. Hiervoor moeten ze elkaar natuurlijk wel eerst ontmoeten.”

Dit wordt ook wel ‘The power of hello’ genoemd. “De eerste ontmoeting vindt meestal buiten plaats. Als je elkaar vaker tegen komt, ontstaat er verbinding. Nu is onze maatschappij solistisch ingesteld. Onze leefomgeving is niet gericht op ontmoeten.”

Hulp voor Carla
Terug naar ‘Carla’: ‘Wat heeft jullie buurt nodig om haar te kunnen ondersteunen?’, vraagt een spelleider. De deelnemers schrijven hun ideeën op een kaartje en leggen deze op het bord. Er verschijnen allerlei kaartjes, bijvoorbeeld met: ‘Hulp aanbieden’, ‘Zorgvoorziening’ en ‘Maatje’. Ook komen er voorgedrukte kaartjes op tafel, zoals Huishoudelijke hulp en Thuiszorg.

Iemand merkt op: “Hoeveel instanties zijn er wel niet bij betrokken? Daarom vind ik een buurtverbinder zo belangrijk. Iemand die de weg kan wijzen tussen al die organisaties.” Een ander reageert: “Daarvoor hebben we toch Zorg in Deurne? Daar zitten cliëntondersteuners die dat doen.”

Het spel gaat verder. Ondertussen introduceert Huizinga de ‘Inspiratiekaart ruimtelijke kansen’. Die staat vol factoren die van belang zijn voor een vitale buurt, zoals nabuurschap en natuur. De kaart wordt gretig gelezen. Op de vraag: ‘Wat zou je willen toevoegen aan je leefomgeving?’, klinkt een resoluut ‘Alles’ uit verschillende monden.

Ideeën visualiseren
Jos van den Berkmortel, een van de kartrekkers van het burgerinitiatief, is blij met de input van alle deelnemers. “Ik zie verschillende zaken terugkomen die we tijdens onze eerste bijeenkomst ook hoorden. We houden in oktober nog één middag in zorgcentrum De Nieuwenhof. Daarna brengen we alles samen en maken we ons plan visueel.”

Wie meer wil weten over de volgende bijeenkomst of over het Burgerinitiatief Zorgsamenbuurt Deurne kan mailen naar: info@zorgsamenbuurtdeurne.nl

Foto’s: Babette Margés

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen