13.1 C
Deurne
donderdag 3 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneTeam van topchefs bereidt Wereldmaaltijd: ‘Aandacht voor eerlijke verdeling voedsel in de...

Team van topchefs bereidt Wereldmaaltijd: ‘Aandacht voor eerlijke verdeling voedsel in de wereld’

De toegangskaartjes voor de Wereldmaaltijd waren vorig jaar binnen vier uur al uitverkocht. De eerste editie van het diner bij het Hub van Doornecollege in het kader van Wereldvoedseldag bleek een doorslaand succes en smaakte naar meer. Dit jaar treedt naast chefkok Roel Verhees van restaurant Clouds in Deurne ook Thijs Berkers aan om het eten te bereiden. Hij behaalde een Michelin-ster met restaurant Oonivoo.

“Wij organiseren de Wereldmaaltijd om aandacht te vragen voor een eerlijke verdeling van voedsel in de wereld”, zeggen de vrijwilligers van de werkgroep Wereldmaaltijd van Global Goals Deurne. Het thema is dit jaar: Samen tegen Voedselverspilling.

Leerlingen
Verhees van Clouds is de samenwerking vorig jaar zo goed bevallen, dat hij ook deze keer meedoet met het initiatief. Samen met horecadocent René Theeuwen van IVO Deurne bereidt hij de Wereldmaaltijd 2024 voor. Ze worden geassisteerd door leerlingen van de afdeling HBR (Horeca, Bakkerij, Recreatie) en D&P (Dienstverlening & Product) van het Hub van Doornecollege.

Dit jaar is ook Michelin-sterwinnaar Thijs Berkers van de partij. Hij is al een paar jaar docent op het Koning Willem I College in Den Bosch. Berkers brengt ook een groep van zijn MBO-studenten van die school mee die samen met de Deurnese scholieren zich in gaan zetten bij de Wereldmaaltijd. “Een veelbelovende en nu al inspirerende samenwerking”, aldus de werkgroep: “Er ontstaat een enthousiast sterrenteam dat voor je gaat koken. En voor ons zijn het allemaal sterren, volwassenen en jongeren, iedereen die meedoet.”

Voldoende voedsel
Met de Wereldmaaltijd wil Global Goals Deurne aandacht vragen voor een andere verdeling van de voedselvoorraad in de wereld: “Er wordt wereldwijd voldoende voedsel geproduceerd voor alle bewoners van onze aarde. Toch heeft niet iedereen toegang tot genoeg voedsel. Bij een andere verdeling van de wereldvoedselproductie zou er minder honger in de wereld zijn.”

Het diner in Deurne wordt gehouden in het kader van Wereldvoedseldag op 16 oktober, maar omdat bij het initiatief in het Hub van Doornecollege met zoveel partijen moet worden samengewerkt lukte het niet op die datum om de Wereldmaaltijd te laten plaatsvinden. Daarom wordt die nu gehouden op maandagavond 18 november.

Jongeren
Platform Global Goals Deurne werkt met verschillende partners samen, waaronder de onderwijswereld. Het Hub van Doornecollege als locatie voor de Wereldmaaltijd is niet zomaar een keuze, volgens de werkgroep: “Concreet met de jongeren samen bezig zijn voor de toekomst geeft een grote meerwaarde voor iedereen. Dat leerlingen van de school meehelpen om de Wereldmaaltijd zelf te bereiden is een prachtige leerervaring. Ze koken met goede chefkoks en werken nu ook met MBO-studenten samen. Soms ontdekken ze onbekende producten en dan gaan ze de maaltijd ook nog opdienen aan onbekende gasten.”

IVO-Deurne, waar het Hub van Doornecollege onderdeel van is, vindt duurzaamheid belangrijk. De school wil kennis en bewustwording uitbreiden en samen met anderen gaan voor een wereld waarin voedsel voor iedereen beschikbaar is. Dat geldt ook voor docenten en studenten van het Koning Willem I College die dit jaar voor de Wereldmaaltijd naar Deurne komen.

Dutch Cuisine
Bij die school worden studenten gemotiveerd om mee te werken aan de horeca en keuken van de toekomst. Daarom werken ze volgens het principe van de Dutch Cuisine. Dat houdt in: lokaal inkopen, rekening houden met wat de seizoenen ons leveren en koken volgens het 80/20 principe. Plantaardige producten, zoals groenten en fruit, hebben met 80 procent de hoofdrol in de gerechten en dierlijke eiwitten, zoals vlees, vis of gevogelte zijn met 20 procent bijzaak.

Ook worden studenten gevraagd om mee te denken over actuele voedingsthema’s zoals transparantie, voedselzekerheid, duurzame productie, gezondheid en consumptie. Er wordt gekookt met biologische producten en groenten die vanwege hun ‘looks’ nooit in de winkel komen, maar prima smaken. Een goed voorbeeld hiervan is de te kromme komkommer.

De Wereldmaaltijd wordt geserveerd op maandag 18 november van 17.00 tot 19.00 uur en bestaat uit drie gangen. De gasten worden ontvangen in het Hub van Doornecollege aan de Vloeieindsedreef 1 in Deurne.

De kaartverkoop start op zaterdag 12 oktober om 10.30 uur bij Rozemarijn en Thijm aan de Stationsstraat 6a in Deurne. Tickets kosten 15,00 euro per persoon.

Foto: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen