19.3 C
Deurne
woensdag 16 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneRegionaal Autisme Centrum hoeft van rechter 1,2 miljoen niet terug te betalen...

Regionaal Autisme Centrum hoeft van rechter 1,2 miljoen niet terug te betalen aan zes Peelgemeenten

De terugbetaling van 1,2 miljoen euro die zes Peelgemeenten eisten van het Helmondse Regionaal Autisme Centrum (RAC) hoeft van de rechter niet plaats te vinden. De zorgaanbieder heeft volgens de gemeenten te weinig uren aan begeleiding verleend en daarom wilde onder meer gemeente Deurne het geld terug dat te veel aan het RAC betaald zou zijn. De rechtbank in Den Bosch is het met die eis niet eens en heeft woensdagochtend de vorderingen van de gemeenten afgewezen.

Het Regionaal Autisme Centrum is door de zes Peelgemeenten ingeschakeld voor de zorg aan inwoners met beperkingen op het gebied van zelfredzaamheid of participatie. Iedere gemeente is verplicht deze ondersteuning te bieden en mag daarvoor bijvoorbeeld een zorginstelling als het RAC inschakelen.

Bandbreedte
De gemeenten Deurne, Asten, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren maakten in dat kader in december 2016 afspraken met de Helmondse zorginstelling over het leveren van begeleiding. Hierbij kreeg iedere cliënt een indicatie met een minimum en maximum aantal uren, een zogeheten bandbreedte. De gemeenten betalen hiervoor per maand een standaardtarief aan het Regionaal Autisme Centrum.

Volgens de gemeenten is met het RAC overeengekomen dat zij binnen de bandbreedte maatwerk moet leveren aan cliënten. De organisatie zou daarbij niet minder uren mogen leveren dan de minimale uren aan zorg die in de opdracht van een cliënt staan. Dit is in de jaren 2018 en 2019 bij een grote groep cliënten structureel wel gebeurd. Daarom wilden de zes gemeenten in totaal 1,2 miljoen euro terugkrijgen van RAC. In het geval van gemeente Deurne ging het om een bedrag van 73.000 euro. Helmond wilde ruim 1.000.000 euro terug, Asten 77.000 euro, Gemert-Bakel 40.000 euro en Laarbeek en Someren 24.000 euro.

Geen verplichting
Het Regionaal Autisme Centrum zegt echter dat de overeenkomst met de gemeenten niet de verplichting bevat om minstens het minimumaantal uren aan begeleiding te leveren aan een cliënt. Er wordt volgens de organisatie bovendien niet gedeclareerd op basis van uren.

De rechtbank concludeerde woensdag dat er geen harde contractuele verplichting was dat het RAC strikt iedere maand de onderkant van de bandbreedte aan uren begeleiding aan cliënten moest leveren. Wel is het Regionaal Autisme Centrum verplicht om met de gemeenten te overleggen als er aanleiding is om de indicatie van een cliënt op- of af te schalen, maar dit zou pas gebeuren pas als over een bepaalde periode de zorginzet buiten de bandbreedte valt. Er is volgens de rechter niet door de gemeenten toegelicht hoe lang die periode dan moet zijn: “Bij de vorderingen die door de gemeenten zijn ingesteld is verder ook in het geheel geen rekening gehouden met deze periode.”

Ook heeft de rechtbank in de uitspraak meegewogen dat een zorgverlener als RAC vanwege het geautomatiseerde betalingssysteem van de declaraties niet een ander tarief kán declareren dan is geïndiceerd, zolang de indicatie niet is aangepast. Zelfs niet als feitelijk meer of minder uren zijn geleverd dan de indicatie aangeeft als minimum of maximum. “Dit alles betekent dat de vordering van de gemeenten moet worden afgewezen en dus dat het RAC niets hoeft terug te betalen”, aldus rechtbank Oost-Brabant.

Foto: rechtbank Den Bosch

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen