Het Deurnese textielbedrijf Vescom neemt de failliete textielfabrikant Raymakers uit Helmond over. Daarmee is het 250 jaar oude Raymakers gered en gaat het onder de naam Vescom Velvets B.V. in afgeslankte vorm verder. Maandagavond werden hiervoor de onderhandelingen afgerond.
Met de kerstdagen voor de deur komt de overname voor ongeveer de helft van de medewerkers als een groot geschenk. Maar voor anderen is het een flinke domper. Naar schatting 47 medewerkers mogen mee. Directeur Philippe van Esch van Vescom is blij met de overname. “Het is hangen en wurgen geweest, maar het is uiteindelijk gelukt. We hebben de overname een paar keer vlak voor de afgrond gered.”
Vescom produceert voornamelijk wandbekleding en meubel- en gordijnstoffen. Het bedrijf doet internationaal goede zaken en werkt veel samen met architecten aan grotere projecten. Ook levert het producten voor onder meer hotels, theaters en luxe woningen. Naast het hoofdkantoor in Deurne heeft Vescom eigen verkoopkantoren in Europa, Azië, Midden-Oosten, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten.
Financiële problemen
Met de Helmondse stoffenfabrikant die nu is overgenomen door Vescom, ging het al een langere periode niet goed. Raymakers kampte al tijden met financiële problemen, zo schreef de curator eerder in zijn verslag. Een coronaschuld, de energiecrisis en teruglopende omzet lieten het bedrijf wankelen. Het Zwitserse bedrijf Lantal AG leek de redding. Het bedrijf nam Raymakers over en pompte er direct flink wat geld in. Maar er bleek nog meer geld nodig om de Helmondse fabrikant overeind te houden. Dat geld kwam niet. Niet van Lantal, en ook niet van de bank of een andere financier. Daarmee leek na 250 jaar definitief een einde te komen aan textiel van Raymakers.
Bij Raymakers werkten op het moment van het faillissement 84 mensen. De meesten sinds jaar en dag. Het bedrijf ging in oktober op de fles. Daarna bleef het heel lang stil rondom de Helmondse fabrikant. Er waren verschillende partijen geïnteresseerd in een overname van de textielfabrikant. Uiteindelijk trok het bedrijf van Helmond Sport-voorzitter Philippe van Esch aan het langste eind.
Fabrieken blijven open
Met de overname verdwijnt ook de naam van Koninklijke Nederlandse Textielfabrieken J.A. Raymakers& Co. B.V., zoals het bedrijf officieel heet. Het gaat nu verder onder de naam Vescom Velvets B.V. en de fabrieken in Helmond en Gemert blijven open. Met de overname blijft het industrieel erfgoed en een deel van de werkgelegenheid in de regio bewaard.
De naam van Raymakers zal volgens Van Esch niet van het pand in Helmond verdwijnen. Wel komt er een bord bij de deur met de nieuwe naam. “Maar in de volksmond zal het met zijn rijke geschiedenis altijd Raymakers blijven heten. Door deze stap kan de rijke geschiedenis van Raymakers, die teruggaat tot 1773, voortleven en worden gecombineerd met de expertise en visie van Vescom”, laat de nieuwe eigenaar weten.
Koninklijk tintje
De Helmonds textielfabriek is gespecialiseerd in het maken van velours. Raymakers schrijft op de eigen website van het bedrijf dat er op het hoogtepunt, eind jaren zestig ongeveer 1600 mensen werkten. “In de jaren zeventig en tachtig, toen de meeste Nederlandse textielbedrijven failliet gingen, besloot Raymakers zich alleen op één kernactiviteit te richten, namelijk katoenen fluwelen interieurstoffen. Dit was de reden dat Raymakers deze periode overleefde. Na deze periode werd het bedrijf geherstructureerd en waren de goede tijden weer aangebroken. Raymakers bewees zich als specialist in fluwelen interieurstoffen”, zo schrijft het bedrijf.
Raymakers leverde zelfs aan het koninklijk huis. Zo sprak koning Willem-Alexander eind september tijdens Prinsjesdag nog de troonrede uit met op de achtergrond de stof van Raymakers. Het Helmondse bedrijf had al langer een band met het koninklijk huis. Tijdens de kroning van Juliana in 1948 werden er stoffen van Raymakers gebruikt. Maar het bedrijf maakte ook gewoon gordijnen voor de Hema. Het gebouw van Raymakers is een gemeentelijk monument in Helmond. Het heeft een kenmerkende toren met daarop een feniks.
De onderneming maakte deel uit van wat vroeger bekend stond als de ‘Velvet Valley’. “Je had in het verleden drie bedrijven in deze regio die velours maakten,” vertelt oud-stadshistoricus Giel van Hooff. “Raymakers bleef daar als enige van over en had zich er helemaal in gespecialiseerd. Het is erg moeilijk om deze stoffen een diepe kleur te geven. Raymakers kon snel velours leveren in alle kleuren. Het is de laatste der Mohikanen. Het bedrijf is altijd erg betrokken geweest bij het Helmondse, er werken daar vakmensen die er verknocht aan zijn.”
Lees ook: Deurnese Vescom blijft sponsor Helmond Sport ondanks verkoop aandelen door eigenaar Van Esch
Bron: Omroep Brabant – Foto: Vescom