Net als op andere plekken in Nederland vindt komende zondag de Dodenherdenking plaats in de Zeilberg. Die begint traditiegetrouw in gemeenschapshuis Den Draai met een korte bijeenkomst, waarna de plechtigheid wordt voortgezet bij het oorlogsmonument tegenover de Clarinet. Dit jaar wordt door werkgroep Dodenherdenking Zeilberg opnieuw een poging ondernomen om daarbij de namen die op het monument staan een gezicht te geven.
Tijdens de herdenking van vorig jaar werden foto’s van deze gevallenen geplaatst, maar vanwege de slechte weersomstandigheden werd besloten om met de bezoekers in Den Draai te blijven en niet te gaan kijken naar de afbeeldingen bij het monument.
Stille tocht
De herdenking in Zeilberg begint op 4 mei met de bijeenkomst in het Zeilbergse gemeenschapshuis, waarbij een belangrijke rol voor pastoor Dieter Hedebouw is weggelegd. Hij spreekt een herinnering en een gebed uit en staat stil bij 80 jaar bevrijding.
Rond 19.20 uur sluiten de aanwezigen in Den Draai zich aan achter de harmonie van Muziekvereniging Excelsior en wordt gezamenlijk in een stille tocht de weg naar het oorlogsmonument afgelegd. Daarbij kunnen op dat moment ook mensen zich nog aansluiten die alleen dit onderdeel van de herdenking willen bijwonen.
Foto’s
Dit jaar voert Martien van Rijt namens de werkgroep het woord om alle aanwezigen te verwelkomen. Koor Animato/Vela Monte en leerlingen van basisschool Zeilberg zorgen, net als in Den Draai, voor passende zang. De foto’s van de gevallenen die vorig jaar door het slechte weer alleen door voorbijgangers werden gezien, krijgen dit keer een prominente plek bij het monument. Op deze manier moeten de beelden die door Richard Schoutissen beschikbaar zijn gesteld, dit keer goed te zien zijn.
Elk jaar wordt één van de namen op het monument uitgelicht. Nabestaanden van het betreffende oorlogsslachtoffer plaatsen dan de krans namens de Zeilbergse gemeenschap. Enkele jaren terug waren alle op het monument vermelde personen ‘aan de beurt’ geweest. Daarom plaatste de Dorpsraad Zeilberg twee jaar geleden op uitnodiging van de werkgroep de krans en mocht Thea Mansvelders vorig jaar de krans neerleggen.
Martha Bremmers
Vanaf de komende herdenking wordt de krans weer geplaatst door een nabestaande, mits die traceerbaar is. De werkgroep heeft besloten om voor de duidelijkheid te starten met de eerstgenoemde op het monument: Martha Bremmers. “Pogingen om in contact te komen met nabestaanden zijn helaas niet gelukt en daarom zal de krans geplaatst worden door de werkgroep zelf”, zegt Martien van Rijt. “Daarbij zal natuurlijk wel het verhaal worden voorgelezen dat hoort bij Martha Bremmers, zoals dat is opgetekend in het boekje ‘In stilte herdenken…’, geschreven door Jan en Miranda van de Mortel.”
Martha Bremmers was het eerste Zeilbergse oorlogsslachtoffer. Ze was een dochter van het hoofd van de basisschool in Zeilberg, meester Bremmers en zijn echtgenote. Martha volgde in Rotterdam een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige en werkte daarna als leerling-verpleegkundige in het R.K. Binnenziekenhuis, dat later het Catharina ziekenhuis zou worden.
Sinterklaasbombardement
Op 6 december 1942 was er een bombardement door de Royal Air Force op de Philipsfabrieken (Sinterklaasbombardement). Een aantal bommen misten hun doel en daardoor vielen er minstens twintig burgerdoden en werden diverse huizen vernield. Ook Martha en enkele zusters van de congregatie Zusters van Liefde bevonden zich onder de slachtoffers.
De krans die namens het gemeentebestuur van Deurne wordt aangeboden, wordt dit keer geplaatst door raadslid Mariëlle Biemans. Namens de Stichting Veteranen Deurne is een afvaardiging aanwezig die ook een krans plaatst.
Schooljeugd
Het is ondertussen ook een traditie geworden dat enkele leden van de werkgroep met leerlingen van groep 7 een route fietsen langs markante oorlogsplekken en het bijbehorende verhaal vertellen. De werkgroep is van mening dat het belangrijk is dat de schooljeugd betrokken wordt bij de herdenking. Daarom worden de leerlingen van groep 7 voorafgaand aan de plechtigheid uitgebreid geïnformeerd over wat er zich in de Zeilberg tijdens de oorlog afspeelde. Leerlingen van groep 8 spreken tijdens de Dodenherdenking hun gedachten uit.
Na afloop is er in Den Draai gelegenheid om na te praten onder het genot van een kop koffie en versnapering.
Foto’s: werkgroep Dodenherdenking Zeilberg/Jan van de Mortel