18.7 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- Deurne‘Aan Tafel!’ tussen eeuwenoude gebouwen bij Dag van het Kasteel in Deurne

‘Aan Tafel!’ tussen eeuwenoude gebouwen bij Dag van het Kasteel in Deurne

Tijdens de Dag van het Kasteel zetten zo’n 120 kastelen in ons land de deuren open en krijgen bezoekers een inkijkje in de eeuwenoude gebouwen. Dit jaar is het voor het eerst dat evenement het hele pinksterweekend van 17 tot en met 20 mei plaatsvindt. Ook in het 14e-eeuwse Groot Kasteel in Deurne kan worden rondgekeken op tweede pinksterdag.

Deze editie is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de focus ligt op de voedselcultuur van vroeger in kastelen en op buitenplaatsen. Ook nu zijn die plekken en eten nog vaak met elkaar verbonden. In Deurne is dat het geval met restaurant Het Dinghuis en de vele activiteiten die jaarlijks plaatsvinden op het kasteelplein en met eten en drinken te maken hebben.

Nederlandse geschiedenis
Op tweede pinksterdag is er tijdens de Dag van het Kasteel aan het Haageind een gevarieerd programma voor jong en oud met muziek, kindervermaak en hapjes en drankjes rondom Het Dinghuis. Natuurlijk is het Groot Kasteel die dag ook geopend voor bezichtiging. Het evenement start om 14.00 uur en de entree is gratis.

De Dag van het Kasteel trok in ons land vorig jaar ongeveer 75.000 bezoekers en wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor de kastelen, buitenplaatsen en hun verhalen. Samen met de omringende tuinen, parken en landerijen zijn de kastelen onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en het Nederlandse landschap. Het evenement bestaat sinds 2021 en wordt gehouden door de zelfstandige Stichting Dag van het Kasteel.

Rijke historie
Voor wie gaat kijken in Deurne naar het Groot Kasteel aan het Haageind 37, zal ontdekken dat dit 14e-eeuwse gebouw een rijke historie kent en ook een gerucht over een verborgen tunnel tussen het Groot en Klein Kasteel. Het pand werd vóór 1397 gebouwd, waarschijnlijk door een telg uit het geslacht Van Doerne. Het werd in die tijd een leengoed van de hertogen van Brabant. In 1397 werd het Huis te Deurne, zoals het kasteel toen werd genoemd, bezeten en bewoond door Gevard van Doerne. In de tijd daarna volgden verschillende bewoners uit onder meer de familie van Van Doerne, maar later ook Rogier en Johan van Leefdael en de familie De Smeth.

Op 24 september 1944 werd het Groot Kasteel door geallieerd vuur in puin geschoten omdat men vermoedde dat zich Duitsers in het kasteel verschanst hadden, deze bevonden zich echter achter het kasteel en waren voornamelijk bewapend met raketwerpers. Sinds die tijd is het pand een ruïne met herstelde muurresten.

Tunnel
Aan de andere kant van het Haageind in Deurne bevindt zich op huisnummer 60 ook nog het Klein Kasteel. In het verleden verschenen herhaaldelijk verhalen over een geheime tunnel tussen het Groot Kasteel en het Klein Kasteel. In mei van 1940 zou de toenmalige kasteelheer goederen in de gracht hebben gegooid en die spullen zouden in die tunnel zouden verstopt zijn. In de jaren ’50 of ’60 is er een verzoek geweest aan de gemeente om deze tunnel te mogen verkennen en betreden. Dit zou destijds verboden zijn, omdat men bang was dat er giftige dampen of stoffen in de tunnel aanwezig zouden zijn.

Bij latere graafwerkzaamheden voor de aanleg van een wateropvangbassin, bekabeling, nieuwe rioleringen en bij het schoonmaken van de kasteelgrachten is van een tunnel echter nooit iets gebleken. Historici denken dat het gaat om een broodje-aapverhaal dat mogelijk is ontstaan doordat er onder het Haageind wel een duiker ligt die de gracht van het Klein Kasteel verbindt met die van het Groot Kasteel.

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen