7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneAantal ziekenhuisopnamen na valongelukken bij ouderen in Deurne boven landelijk gemiddelde

Aantal ziekenhuisopnamen na valongelukken bij ouderen in Deurne boven landelijk gemiddelde

Het aantal 65-plussers dat in de gemeente Deurne in het ziekenhuis wordt opgenomen doordat ze zijn gevallen, ligt iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Per 10.000 inwoners komen er in Deurne jaarlijks 156 ouderen na een valincident in het ziekenhuis terecht. Dat blijkt uit een onderzoek van thuiszorgorganisatie Zuster Jansen op basis van de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over 2021.

Het aantal ouderen dat in Deurne na een val wordt opgenomen is weliswaar hoger dan het landelijk gemiddelde van 148, maar een stuk lager dan het aantal gevallen per 10.000 inwoners in Helmond (174) en Asten (178).

Top 3
Die laatste gemeente staat daarmee zelfs in de top 3 van Brabantse gemeenten met relatief gezien de meeste opnames. Op de eerste plaats staat Heeze-Leende met 191 gevallen per 10.000 ouderen, Eindhoven staat op de tweede plaats met 185 gevallen 65-plussers en Asten derde met 178 valincidenten per 10.000 ouderen. Deze drie gemeenten komen minimaal 20 procent boven het landelijke gemiddelde uit en Heeze-Leende zelfs 29 procent.

Minste valongelukken in de gemeenten om Deurne heen, komen procentueel gezien voor bij onze Limburgse buren zoals Peel en Maas (121), Horst aan de Maas (112) en Venray (107).

Groot probleem
Vallen is volgens zorgorganisatie Zuster Jansen een groot probleem onder ouderen. Evenwicht, balans en mobiliteit verslechteren naarmate je ouder wordt, waardoor de kans op een valpartij toeneemt, zeker bij mensen van 65 jaar of ouder. Vallen op hoge leeftijd kan leiden tot ernstige verwondingen en heeft grote invloed op de zelfstandigheid van mensen.

Jaarlijks belanden er ruim 52.000 ouderen in het ziekenhuis na een val. Het blijft volgens het onderzoek van Zuster Jansen in de meeste gevallen niet bij een kort bezoekje: 5,6 procent van de ouderen die een valongeluk heeft gehad mag binnen één dag weer naar huis. De overige patiënten (94,4%) moeten langer in het ziekenhuis blijven voor herstel of  observatie.

Valpreventie
In Deurne helpt het initiatief MijnHuisPast ouderen met informatie, advies en praktische ondersteuning over hoe ze comfortabel en veilig ouder kunnen worden in eigen huis. Vrijwilligers van de organisatie voeren bij senioren thuis ook zogeheten woonchecks uit, waarbij mogelijk gevaarlijke situaties in kaart worden gebracht en oplossingen worden aangereikt voor valpreventie.

Meer informatie vind je op de website van MijnHuisPast. Ook krijgen ruim 2.500 inwoners van de gemeente Deurne dit jaar een uitnodiging voor de wooncheck van de organisatie. 250 inwoners van Liessel, in de leeftijd van 65 jaar of ouder, hebben deze uitnodiging van gemeente Deurne begin dit jaar als eersten ontvangen.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen