19.7 C
Deurne
zondag 8 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneActiegroep start petitie; bezorgdheid over industrieterrein Kranenmortel laait weer op door uitbreidingsplannen

Actiegroep start petitie; bezorgdheid over industrieterrein Kranenmortel laait weer op door uitbreidingsplannen

De plannen voor uitbreiding van bedrijventerrein Kranenmortel met een extra acht hectare en de al aanwezige zware industrie zorgt bij omwonenden opnieuw voor ongerustheid. Actiegroep (G)een Frisse Toekomst (GFT) is een petitie gestart omdat de organisatie een industriegebied met milieucategorie 5.2 op zo’n korte afstand tot woonwijken onverenigbaar vindt met de VN-rechten van de mens.

“Wij zijn ons bewust dat de Brainport-regio dringend op zoek is naar een industrieterrein, de motor van onze economie, maar niet ten koste van onze burgerbevolking”, zegt Anita Maassen van GFT. Ze vraagt al enkele jaren aandacht voor de situatie op de Kranenmortel in Deurne. “Het is een industriegebied in de hogere milieucategorie tot en met 5.2, ingesloten tussen dichtbevolkte woonwijken en een sportcomplex.”

‘Gevaarlijke stoffen’
Volgens actiegroep GFT bevindt zich op het bedrijventerrein een gevaarlijk mix aan zware industrie: “Wij, omwonenden en direct belanghebbenden, ervaren enorm veel overlast van de stank van Attero, omdat de windrichting overwegend zorgt dat de lucht over Koolhof en Zeilberg trekt. Om maar niet te spreken van de gevaarlijke stoffen die bij het puinbreken over ons worden uitgestrooid.”

Maassen van (G)een Frisse Toekomst doelt daarmee op puinrecyclingbedrijf Aldenzee waar de hoge milieucategorie tot en met 5.2 voor geldt en dat onlangs een omgevingsvergunning heeft aangevraagd voor het innemen van gemengd bouw- en sloopafval en grofvuil dat geen gevaarlijke stoffen bevat.

Zembla
De actiegroep is van mening dat het bedrijf zich eerder niet aan de wettelijke eisen heeft gehouden door puin in de open lucht te breken. Dit werd geconstateerd door gerechtelijk deskundige Cor Coenrady, die dit op basis van videobeelden in het derde deel van de Zembla-documentaire Stank & Strijd uit 2022 bevestigt. “Dit mag niet”, zegt de geurexpert in het tv-programma van BNNVARA. Hij legt uit dat volgens de regels stof niet verder mag waaien dan twee meter. Met bevochtiging van puinafval moet voorkomen worden dat het zich verder verspreid.

Coenrady stelde vorig jaar ook in een 79 pagina’s tellend rapportrapport vast dat volgens de VNG-publicatie ‘Bedrijven en Milieuzonering’ voor milieucategorie 4.2 wordt vereist dat bedrijven die hieronder vallen minimaal 300 meter verwijderd liggen van een woonwijk. Voor categorie 5.1 geldt een richtafstand van 500 meter en voor categorie 5.2 zelfs 700 meter. “Gemeten vanaf de grens van het betreffende bestemmingsvlak tot aan de woonwijk wordt aan deze richtafstand niet voldaan”, zegt Cor Coenrady over de situatie in Deurne.

VN-rechten van de mens
Voor Anita Maassen van GFT is het onverklaarbaar dat er ondanks de bevindingen van een gerenommeerd expert als Coenrady niets verandert in Deurne: “Wij vinden het onverenigbaar met de VN-rechten van de mens op een schone, leefbare leefomgeving dat de Kranenmortel met deze hoge milieucategorie tot en met 5.2 op zo’n korte afstand tot onze woonwijken is gesitueerd. Sterker nog, de gemeente heeft onlangs de vergunning verleend om dit zware industrieterrein uit te breiden met nog eens acht hectare en later nog meer grond en weer in de categorie 4 en hoger.”

Naast de petitie die (G)een Frisse Toekomst (GFT) is gestart, heeft de actiegroep de gemeente opgeroepen om alsnog het rapport van Coenrady te bestuderen, de milieucategorie voor de Kranenmortel te verlagen en geen afvalverzamelaars- verwerkers toe te staan op korte afstand van de woonwijken.

Daarbij benadrukt Maassen van GFT dat het probleem op het industrieterrein wordt verergerd door de omliggende intensieve veehouderij, waardoor volgens haar stofdeeltjes in de lucht elkaar versterken en over grote afstanden worden meegenomen om zo heel Deurne met 33.000 inwoners te bereiken. De petitie van (G)een Frisse Toekomst (GFT) vind je op petities.nl.

Foto: Anita Maassen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen