4 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- DeurneAl veertig jaar dé plek voor het lenen van speelgoed in Deurne

Al veertig jaar dé plek voor het lenen van speelgoed in Deurne

Voor kinderen in Deurne is het al veertig jaar een oase van speelgoed waar ze elke keer weer uit kunnen kiezen om te lenen. Speel-o-theek Leentjesbuurt in ’t Hofke van Marijke in de Sint Jozefparochie; een soort van bibliotheek maar dan met speelgoed. Inmiddels hebben ze meer dan honderd leden die elke drie weken hun geleende speelgoed weer in komen ruilen voor andere leuke puzzels of spellen.

Negen vrijwilligsters houden de speel-o-theek draaiende waaronder voorzitster Martha Verhees die al 31 jaar deel uitmaakt van het bestuur en Monique van der Wallen die ondertussen 9 jaar verbonden is aan de speelgoed-uitleen. Leentjebuurt is een stichting die werd opgericht op 20 december 1980 en speelgoed, spellen en puzzels uitleent die geschikt zijn voor kinderen van 1 tot en met ongeveer 10 jaar. Monique van der Wallen van de speel-o-theek vertelt: “We hebben ook speelgoed voor kinderen die wat extra hulp nodig hebben zoals leerhulpmiddelen. Maar we hebben ook van alles in huis voor kinderen met een motorische achterstand of voor kinderen met bijvoorbeeld het down-syndroom.” Voor de ouders en oppas(groot)ouders zijn er ook opvoedkundige tijdschriften te leen.

Nieuw speelgoed
Sommige mensen denken wel eens dat de speel-o-theek ook werkt met tweedehands speelgoed maar dat is niet zo legt Van der Wallen uit: “Al ons speelgoed wordt nieuw gekocht. Wat niet meer netjes is, niet meer compleet of niet meer van deze tijd gaat uit ons assortiment. Eenmaal per jaar verkopen wij ‘afgeschreven’ speelgoed, met het bedrag dat deze verkoop oplevert kunnen wij weer nieuw speelgoed aanschaffen. Trendy speelgoed en een aantal spellen en puzzels kopen we het liefste bij de plaatselijke speelgoedwinkel. Speciaal speelgoed wordt gekocht bij leveranciers die ook leveren aan bijvoorbeeld scholen en kinderdagverblijven.”

Schoon
Voor een bedrag van 30 euro per jaar kunnen leden het hele jaar speelgoed gebruiken dat per keer drie weken kan worden geleend, met de optie om eenmalig te verlengen. Ook kan er speelgoed worden gereserveerd. De vrijwilligers van Leentjebuurt zien er op toe dat de spullen compleet en schoon worden teruggebracht.

Informatie
Behalve dat je er speelgoed kunt lenen, kun je bij de speel-o-theek informatie krijgen over welk speelgoed door het kind op welke leeftijd gebruikt kan worden of over wat een kind nu allemaal kan doen met een bepaald stuk speelgoed. De medewerksters wisselen graag hun ervaringen uit over het geleende speelgoed en helpen je bij het zoeken naar geschikt speelgoed voor jouw kind. De mensen van Leentjebuurt geven aan dat het prettige van hun concept is dat je het speelgoed thuis rustig kunt uitproberen en kunt uitzoeken of je kind al toe is aan bepaald speelgoed. Zo niet, dan breng je het weer terug en weet je dat je het in elk geval niet of nog niet hoeft te kopen.

Voorlopig gesloten
Door de verscherpte coronamaatregelen is de speel-o-theek nu voorlopig gesloten maar als ze weer open mogen, kun je er terecht op woensdagmorgen van 9.00 tot 11.00 uur en woensdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. Tijdens de schoolvakanties is Leentjebuurt gesloten. Meer informatie vind je op leentjebuurt.nl.

Foto: Leentjebuurt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen