14.5 C
Deurne
zondag 14 april 2024
Home- DeurneAldi vraagt sloopvergunning aan voor panden aan Haageind en Veldstraat in Deurne

Aldi vraagt sloopvergunning aan voor panden aan Haageind en Veldstraat in Deurne

De uitspraak van de Raad van State over de mogelijke komst van een Aldi in de Veldstraat in Deurne is er nog steeds niet en komt naar verwachting pas eind deze maand. Toch heeft de supermarktketen inmiddels al wel een sloopvergunning aangevraagd voor het voormalige pand van bloemenzaak Van Deursen aan de Veldstraat en het woonhuis op Haageind 40.

“Zo’n omgevingsvergunning duurt ook nog wel even voordat die wordt toegekend, dus ik denk dat Aldi erop gokt dat ze die dan tegelijk binnen hebben op het moment dat de uitspraak van de Raad van State er is. Blijkbaar zijn ze zo zeker van hun zaak dat zij die gaan winnen”, zegt Theo Veltmans. Hij is samen met andere buurtbewoners al vijf jaar verwikkeld in een strijd tegen de komst van de supermarkt in hun straat.

Geen goede plek
De omwonenden zien de nieuwe supermarkt op die plek niet zitten en spanden een rechtszaak aan om het Aldi-filiaal tegen te houden. Ze vinden het geen goede plek voor een supermarkt en vrezen ook voor overlast en waardevermindering van hun woningen. In augustus vorig jaar werd de zaak behandeld en zou er eigenlijk na zes weken een uitspraak komen. De advocaat van de omwonenden heeft op een gegeven moment gebeld met de Raad van State en kreeg te horen dat er een enorme achterstand is in de verwerking van alle rechtszaken, de verwachting is nu dat de uitspraak eind deze maand komt.

Dat Aldi de panden gaat slopen, snapt Veltmans wel: “Stel dat de Raad van State ons in het gelijk stelt en de supermarkt er niet mag komen, dan zullen de huidige gebouwen waarschijnlijk ook voor een andere soort bestemming toch tegen de vlakte gaan.”

Bezwaar maken
Als de buurtbewoners de zaak bij de Raad van State zouden verliezen, is er nog een optie om bezwaar te maken tegen de aanvraag van Aldi voor de omgevingsvergunning. Veltmans betwijfelt of dat zinvol is: “Het belangrijkste is toch de uitspraak van de Raad van State. We hebben nog steeds hoop dat die ook inziet dat er een aantal dingen niet kloppen, waaronder de verandering van wonen naar parkeren voor Haageind 40 en dat je bij het slopen van een pand niet meer kunt spreken van herbouw. Dat is gewoon nieuwbouw.”

Gemeente Deurne heeft volgens de omwonenden in het verleden aan Aldi een vergunning verleend op basis van onjuiste informatie. Volgens Veltmans was de supermarktketen op het moment van de aanvraag helemaal nog geen eigenaar van de grond voor de benodigde extra parkeerplaatsen. Daarom had de gemeente die vergunning destijds nooit mogen verlenen, vinden de omwonenden.

Afwachten
“Verandering is altijd vervelend, zeker als het recht voor je neus gebeurt. Dat zie je nu ook met die mensen die in de kerk wonen en worden geconfronteerd met mogelijk een McDonald’s voor de deur”, zegt Veltmans. “Zo’n supermarkt in de straat betekent zeven dagen per week, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat geluid van open- en dichtslaande autodeuren, winkelwagentjes, glasbakken en de vrachtwagens die komen laden en lossen. We hopen dat het niet zover komt, maar we kunnen nu niks anders dan afwachten wat de Raad van State beslist.”

Lees ook: Nieuwsdossier: Buurt wil geen Aldi in de Veldstraat

Foto: Dave van Hattem

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen