14.5 C
Deurne
zondag 14 april 2024
Home- DeurneRuim 20 procent van 80-plussers in Deurne woont halve eeuw of langer...

Ruim 20 procent van 80-plussers in Deurne woont halve eeuw of langer op zelfde adres

Van de 80-plussers in Deurne woont 20,3 procent 50 jaar of langer op hetzelfde adres. Dat is fors hoger dan het landelijk gemiddelde percentage van 12,5 procent. Ook in de rest van de regio ligt dit aandeel hoger dan gemiddeld in Nederland, met uitzondering van gemeente Helmond. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers uit de Woonbase.

In de gemeenten rondom Deurne heeft Horst aan de Maas met 25,4 procent het hoogste percentage aan mensen ouder dan 80 jaar die een halve eeuw of langer op hetzelfde adres wonen. Daarna volgen Someren (22,7 procent), Gemert-Bakel (22,1 procent), Peel en Maas (21,3 procent), Deurne (20,3 procent), Asten (19,2 procent), Venray (17,5 procent) en Helmond (12 procent).

De gemeente in Nederland met het hoogste aandeel is Staphort (31 procent), maar ook in landelijke gemeenten, zoals Dinkelland (27 procent) en Tubbergen (26 procent) komt dit vaker voor.

Woonduur
De tijd die mensen op hun huidige adres wonen, ook wel woonduur genoemd, neemt toe naarmate mensen ouder worden. Wanneer jongeren 18 jaar zijn, daalt de woonduur omdat zij vanaf die leeftijd vaak het ouderlijk huis verlaten. Bijvoorbeeld omdat zij op zichzelf of met anderen gaan wonen, bijvoorbeeld in een studentenhuis. Jonge vrouwen verlaten vaak eerder het ouderlijk huis dan jonge mannen. Hierdoor hebben 18- tot 27-jarige vrouwen vaak een kortere woonduur dan mannelijke leeftijdsgenoten.

Tot 70 jaar gaat de woonduur van mannen en vrouwen ongeveer gelijk op. Tussen de 30 en 65 jaar hebben vrouwen een iets langere woonduur dan mannen. Dit komt vooral voor in heterorelaties, waarin vrouwen vaak jonger zijn dan hun partner. Bijvoorbeeld: als een 35-jarige vrouw gaat samenwonen met haar 40-jarige man, dan woont de vrouw op het moment dat zij 40 jaar is langer op hetzelfde adres.

Verschil mannen en vrouwen
Vanaf 70-jarige leeftijd ontstaat er een verschil. Mannen wonen vanaf dat moment langer op het huidige adres dan hun vrouwelijke partner. Dit komt omdat vrouwen vaak langer leven dan de man. Dus als de man overlijdt, verhuist de vrouw die achterblijft over het algemeen vaak naar een kleinere woning of naar een instelling.

Bij heteroparen trekt de vrouw vaker in bij de man dan andersom. Hierdoor komt het vaker voor dat de man een langere woonduur op het huidige adres heeft dan de vrouw. Dit komt het vaakst voor bij vrouwen onder de dertig jaar. Zo woont 22 procent van deze vrouwen korter op hun huidige adres dan haar mannelijke partner. Bij 10 procent van de samenwonende heteroparen waarvan de vrouw jonger is dan 30 jaar, woont de vrouw langer op het huidige adres dan de man.

Van de samenwonende heterostellen, waarvan of de man of de vrouw jonger is dan dertig jaar, heeft 67 procent van deze stellen dezelfde woonduur. Bij man-man-paren is dit 37 procent, en bij vrouw-vrouw-paren 40 procent. Relatief grote leeftijdsverschillen komen vaker voor bij paren van gelijk geslacht.

Kortste woonduur
Op Vlieland en in Groningen en Wageningen hebben inwoners de kortste woonduur: 4 jaar. Andere gemeenten met een relatief korte woonduur zijn Utrecht, Amsterdam, Diemen en Delft (5 jaar). In Volendam-Edam hebben inwoners de langste woonduur (14 jaar), gevolgd door Dinkelland, Tubbergen, Stein en Beesel (13 jaar).

In Deurne ligt de woonduur op 10,1 jaar. Vergeleken met de andere gemeenten in de regio is dat vrij lang. Alleen Peel en Maas (11,3 jaar) en Horst en de Maas (10,4 jaar) hebben een langere woonduur. In Asten (9,8 jaar), Gemert-Bakel (9,3 jaar), Someren (8,8 jaar) en Helmond (7,7 jaar) wonen mensen minder lang op het huidige adres.

De woonduur per gemeente is sterk afhankelijk van de leeftijd van de inwoners. Dit is een reden waarom de woonduur in stedelijke gebieden korter is. Een korte woonduur kan ook komen door de aantrekkingskracht van de gemeente, de aanwezigheid van onderwijsinstellingen, werkgelegenheid of door grote nieuwbouwprojecten.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen