14.6 C
Deurne
vrijdag 29 maart 2024
Home- DeurneAlle kerkdorpen doen mee met 'Cultuurparade Deurne' van Leef! Deurne

Alle kerkdorpen doen mee met ‘Cultuurparade Deurne’ van Leef! Deurne

In het kader van Deurne 1300 heeft Leef! Deurne in alle kerkdorpen digitale wandelroutes samengesteld, boordevol cultuur en historie in beeld en tekst, over bekende en minder bekende plekjes. De routes zijn vanaf 3 mei te lopen via de app izi.travel.

Leef! Deurne is de “Cultuurparade” via de app gaan aanbieden naar aanleiding van feedback  tijdens het volgen van routes door middel van borden. Je kunt op een door jezelf gekozen moment de wandelroute lopen en in de app zal ook informatie worden verstrekt over bijzondere locaties, worden fragmenten gedeeld en vragen gesteld. De culturele route door Deurne is 6,5  kilometer lang en binnen tweeëneenhalf uur te lopen.

Zeilberg
De wandeling door Zeilberg is wat korter. Over Zeilberg schrijft de app: “In de middeleeuwen was Zeilberg één van de buurtschappen aan de oostzijde van de Deurnese akker, nabij de Kulertseweg en de molen Marie-Antoinette. Andere, niet midner belangrijke buurtschappen nabij Zeilberg waren Hanenberg, Kranenmortel en Breemortel. Later kreeg de naam Zeilberg een meer dekkende lading voor het gebied ten zuidoosten van de kern Deurne en op, en ten zuiden, van de oudec buurtschap Zeilberg.

Vlierden
Ook in het “Dorp vol actie” is een mooie route samengesteld van ruim zes kilometer, over afwisselend en gedeeltelijk onverhard, maar goed begaanbaar terrein.

Liessel
Deze route is weer iets korter, maar leert je de historie van Liessel kennen.

Neerkant
“De Nirkant” wordt het eerst vernoemd in oudere vermeldingen uit 1622 “vanden Neercant” en 1685 “Op de Neerkant”. Dit kerkdorp ontleent zijn naam hoogstwaarschijnlijk uit een samenstelling van “neer (lager geleden)” en “kant’, wat rand, zoom of zijde betekent. De wandeling hier is bijna zeven kilometer.

Helenaveen
En tot slot “D’n ouwe Peel”. Helenaveen, tegen de natuurreservaten Deurnese Peel en Mariapeel is genoemd naar Helena Panis, de vrouw van Jan van de Griendt. Deze kocht, met zijn broer Nicolaas, in 1853 van de gemeente Deurne circa 660 hectare hoogveen, richtte de “Maatschappij tot ontginning van Verveening der Peel, genaamd Helenaveen” op en begon daar met de ontginning van turf als brandstof. Deze route is ruim 6 kilometer.

(Historische bronnen Deurnewiki).

Heeft je zelf bijzondere foto’s of filmmateriaal van de wijken in Deurne-centrum, die gezien moeten worden? Of heb je bijzondere verhalen die gedeeld zouden moeten worden? Neem dan contact op met Maartje, Michel en Fabian van Leef Deurne via cultuurparadedeurne@gmail.com.

Foto – Josanne van der Heijden

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen