9.2 C
Deurne
dinsdag 20 februari 2024
Home- DeurneAPK plicht en tractorkenteken voor snelle landbouwvoertuigen

APK plicht en tractorkenteken voor snelle landbouwvoertuigen

Er komt een periodieke APK-keuring voor trekkers met een maximumsnelheid van boven de 40 kilometer per uur. Deze APK-plicht start 1 mei 2021 voor land- en bosbouwtrekkers op wielen uit deze categorie.

Daarnaast zal er een kenteken worden ingevoerd voor alle landbouwvoertuigen die harder kunnen dan 25km/u. De registratieplicht start vanaf 1 januari 2021. De aanleiding hiervoor is de Europese APK-plicht voor snelle tractoren die al geldt vanaf mei 2018.

In de eerste heft van dit jaar hebben zowel de Tweede als de Eerste Kamer definitief groen licht gegeven voor de invoering en na publicatie in de Staatscourant op 17 juni 2020 is deze vastgelegd in de Nederlandse wet- en regelgeving. De aanvullende wetgeving gaat gelden voor:

  • Landbouw- en bosbouwtractoren (geld ook voor historische LBT)
  • Motorrijtuigen met beperkte snelheid • MM – mobiele machines (nieuwe categorie)
  • Verwisselbare getrokken machines en aanhangwagens
  • Getrokken voertuigen boven 750 kg die in combinatie met tractor harder dan 25 kilometer per uur rijden Registratie/conversieperiode loopt vanaf 01-01-2021 t/m 31-12-2021

Bij de invoering van de registratieplicht van bestaande voertuigen zal geen controle voor de toelating tot het verkeer op de openbare weg plaatsvinden, dus geen fysieke schouw. Maar na 31 december 2021 moet het voertuig ter keuring worden aangeboden bij de RDW om de uiteindelijke registratie en kentekenplaat te verkrijgen.

Meer informatie is te vinden via Rijksdienst Wegverkeer (RDW) op hun speciale website voor registratie landbouwvoertuigen of via telefonische informatie op het nummer 088 008 74 47 (tegen lokaal tarief). Verder via het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel waar vragen over wetten en regels kunnen worden beantwoord. Tel: 088 042 44 00. Ook kan je terecht bij  Fedecom, de branchevereniging voor mechanisatie- en Landbouwtechniek, waar alle vragen over de nieuwe regelgeving worden behandeld. nog eens heeft opgesplitst  En tot slot via de nieuwe website van het Kentekenloket.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen