17.6 C
Deurne
donderdag 13 juni 2024
Home- ZeilbergArcheologische opgraving in de Zeilberg; waterput uit 17de eeuw wordt blootgelegd

Archeologische opgraving in de Zeilberg; waterput uit 17de eeuw wordt blootgelegd

Onder meer een waterput uit de 17de eeuw die mogelijk van de pottenbakkers uit de Zeilberg is geweest, wordt op dit moment opgegraven op het terrein aan de Dr. Huub van Doorneweg 44 in Deurne. De archeologische vondst werd al in 2011 gedaan toen de woning op het perceel werd gesloopt. In verband met de uitbreiding van het pand van Hoppenbrouwers Techniek worden de historische overblijfselen nu opgegraven.

Bij de eerdere vondst is in samenwerking met de ODZOB en de Heemkundekring onderzoek gedaan. Daarbij bleek toen dat er naast de waterput ook andere objecten zijn aangetroffen. Het vermoeden dat de put hoort bij de pottenbakkers die lang geleden in de Zeilberg woonden, blijkt uit een aantal onderzoeken en de inzet van de Heemkundekring.

Uit historische bronnen is bekend dat al in 1610 een pottenbakker actief was op de Hanenberg. Drie eeuwen lang zijn in totaal 28 pottenbakkers actief geweest. Het hoogtepunt van de productie van potten lag in de 17de eeuw.

De ontdekte historische materialen werden tot nu toe ‘in situ’, oftewel in de grond bewaard, maar moeten nu worden opgegraven omdat eind vorig jaar de vergunning is verleend voor de uitbreiding van Hoppenbrouwers op het perceel waarbij de bewaarde vindplaats verstoort zal worden.

De opgraving wordt op dit moment uitgevoerd onder begeleiding van een gecertificeerd archeologisch bureau en zal nog doorgaan tot en met komende vrijdag. De restanten van de waterput en andere archeologische vondsten worden na opgraving onderzocht op de betekenis voor de geschiedenis van Deurne. De uitbreidingswerkzaamheden op het perceel starten direct nadat het terrein wordt vrijgegeven door de archeologen.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen