20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneArriva-treinen mogelijk vanaf 2028 op station Deurne; vervoerder wil 26 trajecten overnemen...

Arriva-treinen mogelijk vanaf 2028 op station Deurne; vervoerder wil 26 trajecten overnemen van NS

Vervoersbedrijf Arriva wil vanaf 2026 haar diensten uitbreiden op diverse spoorroutes in Nederland, waar nu nog treinen van de NS rijden. Hierbij behoort ook het traject met daarop station Deurne, waar Arriva vanaf 2028 de diensten wil overnemen. Het bedrijf heeft voor de uitbreiding verzoeken ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Arriva is van plan om elk jaar een stuk van het hoofdrailnet over te nemen. Daarbij gaat de vervoerder als trein de Flirt van Stadler inzetten, die zowel in een regionale versie als intercity-versie gaat rijden.

Monopolypositie
De trajecten waar Arriva haar oog op heeft laten vallen, behoren tot het Hoofdrailnet, waar NS momenteel op rijdt en een monopolypositie op heeft. De overheid heeft het Hoofdrailnet nog tot 2033 gegund aan NS, maar volgens Arriva ontbreekt er een handtekening in de overeenkomst, waardoor zij kans maken om de trajecten in handen te kunnen krijgen.

Ook vanuit Brussel is er kritiek op de gunning van het Hoofdrailnet aan de NS. De Europese Commissie heeft een procedure ondernomen tegen Nederland, omdat deze toewijzing de Europese mededingingsregels zou schenden. Maar demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen zegt dat het besluit over de Hoofdrailnetconcessie al in 2020 is genomen en herhaaldelijk door een grote meerderheid van de Tweede Kamer werd gesteund.

Personeelstekort
Arriva is een dochterbedrijf van Deutsche Bahn en rijdt nu nog alleen op spoorlijnen in Noord-Nederland, de Achterhoek en in Zuid-Limburg, waar er een internationale verbinding is naar Aken. Deze wordt waarschijnlijk eind dit jaar uitgebreid naar Luik. De vervoerder is de laatste maanden veel in het nieuws geweest vanwege de regelmatige uitval van treinen door een personeelstekort.

Planning van overname trajecten door Arriva:

  • 2026    Amsterdam – Hoofddorp, Apeldoorn – Enschede, Eindhoven – Heerlen, Lelystad – Zwolle
  • 2027    Amsterdam – Brussel, Zwolle – Utrecht
  • 2028    Zutphen – Wijchen, Arnhem – Dordrecht, Arnhem – Ede Wageningen, Den Bosch – Deurne, Weert – Tilburg Universiteit
  • 2029    Vlissingen – Breda, Dordrecht – Roosendaal, Den Haag – Dordrecht
  • 2031    Utrecht – Almere, Utrecht – Hoofddorp, Rhenen/Veenendaal – Breukelen/Amsterdam Centraal, Den Bosch/Tiel – Woerden/Gouda, Utrecht – Baarn
  • 2032    Amersfoort Vathorst – Amsterdam, Almere Oostvaarders – Den Haag, Lelystad – Amsterdam
  • 2033    Uitgeest – Rotterdam, Amsterdam – Zandvoort aan Zee, Amsterdam – Hoorn, Den Haag – Haarlem

Foto: Suzanne Veerman

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen